Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият БВП се сви с 6,8% през 2011

14 Февруари 2012 / 15:02:22  GRReporter
1224 прочитания

Гръцкият БВП се е свил със 7% през последното тримесечие на 2011 в сравнение със същия период на 2010, сочат данните на Националния статистически институт. Рецесията за целия период на изминалата година се оформя на 6,8% от БВП, като в последните месеци се наблюдава обостряне в резултат на правителствената криза преди свалянето на Георгиос Папандреу от премиерския пост. В същото време безработицата се доближава до 20% или един на всеки четири гърци е безработен. Общият брой на хората извън трудовия пазар достигна 1,04 милиона души за ноември 2011.

Постоянно свиващата се икономика на Гърция прави невъзможно намаляването на бюджетния дефицит, казват специалисти. Последната информация сочи, че в Брюксел ден преди извънредното съвещание на Юрогруп свикват специална комисия (Euro Working Group), която ще разгледа възможностите за оптимизиране на спасителната програма за страната. До момента вторият Меморандум предвижда 100 милиарда евро финансиране на гръцката икономика чрез плащането на задълженията по външния дълг до 2020, а други 30 милиарда евро са предназначени за финансиране на банките, които ще пострадат от PSI. Окастрянето на дълга беше предвидено да стане със замяната на старите облигации с нови гръцки държавни облигации, които да покриват 35%  и още 15% гаранции (или средства от страните в Европа) от Европейския фонд за финансова стабилност EFSF. Според “Катимерини” новото предложение е съотношението нови облигации и европейски гаранции да стане 40% към 10%, за да могат да се спестят около 10 милиарда евро от спасителната програма за банките. Те са нужни, защото се смята, че гръцкият бюджетен дефицит ще е по-голям от първоначалните прогнози и страната ще има нужда от допълнителни средства, освен предвидените 100 милиарда евро до момента.

В четвъртък се очаква съветът на финансовите министри от еврозоната да се съберат, за да финализират подготовката на втория договор за помощ и да дадат зелена светлина на обмяната на старите облигации с нови, с по-ниска номинална стойност. Според "Файненшъл таймс", Германия и Холандия имат някои съмнения относно ангажимента на политическите партии да изпълнят коректно вписаните в договора мерки. Това може да забави процеса по стартирането на втората финансова помощ. На срещата на финансовите министри в еврозоната се очаква и докладът на надзорната тройка за Гърция, който ще представи устойчивостта на външния дълг на страната след прилагане на процеса PSI.

Докато Гърция получи първия транш от помощта все още има време, а тежкият държавен сектор все още има сериозни разходи. Агенцията за управление на външния дълг днес пусна на търг тримесечни полици, с които събра 1,3 милиарда евро. Лихвата по тях е 4,61% и отбелязва минимален спад от 0,07% в сравнение с предишния търг на тримесечните полици пуснати през декември 2011. Тройката настоява за бързи съкращения в оперативните разходи на държавните предприятия, които са едни от най-големите черни дупки на гръцкия бюджет – струват скъпо и много често са крайно непроизводителни. При тях разходите за заплати трябва се намалят значително и според плана за 2012 те ще паднат с 21,76% или 256,7 милиона евро. С други думи през 2012 разходите за заплати в държаните предприятия ще са общо 924,5 милиона евро за разлика от техния размер през 2011, когато те бяха 1,18 милиарда евро. Планът на тройката предвижда общите разходи да бъдат намалени с 13,9% или с 616,5 милиона евро, а общите приходи да се увеличат с 9,6% или 285,2 милиона евро.

По един или друг начин заплатите в държавните предприятия ще бъдат смъкнати особено бързо в тези, които вече са на първа линия в приватизационните списъци. От продажбата на държавни предприятия, като тези за газифициране, електроразпределителни централи, водоснабдявадне, държавната лотария и други правителството се надява да получи 19 милиарда евро приходи до 2015. Засега приватизационният процес продължава да боксува, което сояат и данните от 2011. Годината завърши с приходи от раздържавяване само 1,7 милиарда евро, вместо пет милаирда евро, както бе предвидето в бюджета.

Категории: ИкономикаПазари БВП криза Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus