Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките земеделци купуват синтетичен тор от България, бил със 40% по-евтин

09 Ноември 2010 / 18:11:17  Виктория Миндова
1398 прочитания

Земеделците от северна Гърция и Тесалия предпочитат да купуват синтетична тор, семена и други видове селскостопански стоки от България, защото са с 30%-40% по-евтини. На пресконференцията в Министерството на икономиката и развитието  обявиха, че Главна дирекция „Търговия” със съдействието на Министерството на селското стопанство поставя под наблюдение начина на ценообразуване на крайната земеделска продукция. Целта е да се определи защо в последната година цените на земеделските консумативи са се вдигнали от 20% до 40% и така натоварват цената за крайния потребител.

„От днес цените на селскостопанските консумативи са под наблюдение. Завишения в цените, които не могат да бъдат оправдани от производителя или вносителя няма да бъдат одобрявани,” заяви заместник-министърът на икономиката и развитието Димитрис Рувляс. Той обясни, че според данните предоставени от Националния статистически институт реалното завишение на производствените разходи на земеделците до август 2010 година е около 5%. Министерството взе решение да сложи под наблюдение ценообразуването на стоките, за да се спрат възможни спекулативни повишения на цените за крайния потребител.

Тази седмица е изпратено разпореждане до регионалните органи да проведат преглед на пазара по общини и да изготвят листи с цените на дребно. Данните ще бъдат обработени в Министерството на икономиката и развитието, а резултатите трябва да покажат, в кои райони селскостопанските стоки имат най-високи цени. След това сборна комисия, съставена от членове на земеделското и икономическото министерства ще направят поетапни проверки в съответните дружества, за да установят от къде идва завишаването на цените.

„Посланието е, че трябва да се сложи ред в този сектор, защото голям процент от земеделците вече изнемогват от повишената цена на производство. Проблемът става особено голям, ако тези повишения не са оправдани” поясни Рувляс. На въпрос на GRReporter дали по-нататъшната намеса на държавата в ценообразуването няма да се изтълкува от Европейската комисия по конкурентостта като намеса в принципите на свободния пазар, заместник-министър Рувляс отхвърли категорично подобна възможност. Правителственият представител заяви, че защитата на потребителите от спекулативни практики е заложена като закон и държавата е длъжна да предприеме мерки, там където има сериозни съмнения за нарушения.

 

Категории: ИкономикаПазари селско стопанство цени консумативи свободна конкуренция спекулации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus