Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките училища все още действат на принципа на асимилацията

01 Март 2010 / 21:03:02  GRReporter
3284 прочитания

Децата на имигрантите да минават през подготвителни класове за изучаване на гръцки език, както и да се правят уроци по гръцки език за техните родители в същите училища, предлага Стела Протонотариу, директор на 132-о атинско училище. Г-жа Протонотариу говори на пресконференция по повод на символичната стачка на имигрантите наречена „24 часа без нас” като отбеляза трудностите в интеграцията на децата на емигрантите и направи предложения за намеса към Министерство на образованието.

„Всички знаят, че нашето общество е многокултурно. Доказателство за това е, че има училища, където 90% от децата са чужденци, но въпреки това от гледна точка на образование и методика на преподаването много малко неща са се променили през последните години” каза г-жа Протонотариу.

Според общата преценка, която изрази директорката на 132-о училище, училищата действат на принципа на асимилацията, като не използват градивно знанията на майчиния език и културата на децата, които не са от Гърция. Ходовете на министерство на образованието в тази насока за интегриране на децата на имигрантите е, че е създало интеркултурни училища и подготвителни класове по гръцки език, които „за съжаление не съществуват или заради липсата на персонал, или заради липсата на желание да се организират”.

В началните училища много деца често отсъстват, защото или са принудени да работят, или помагат на родителите си като се грижат за по-малките си братчета и сестричета, а много често се случва да се срамуват от езика и произхода си в резултат на което се изолират. Всичко това води до постепенното им отпадане от класовете, отбеляа г-жа Протонотариу, подължавайки мисълта си, че „една грешка, която се допуска е, че често управата на училищата поставя деца, които са новодошли в по-ниски класове от тези за тяхната възраст. Според библиографията, която съществува по този въпрос, това действа много негативно на психиката на децата и те се чувстват в по-ниско положение от останалите още от самото начало”.

Освен това има все още директори, които избягват да записват деца на имигранти в училищата като си затварят очите за промените, които са настъпили в Гърция и държат на „чистота” на училището от чужденци.

Обезкуражаващо за децата действа и фактът, че доста от тях не знаят езика в началото, а от тях се изисква да напредват и с материала.

„От своя страна, родителите на гърчетата започват да се страхуват за напредъка на своите собствени деца. Учителите от трета страна нямат необходимата методология, за да се справят с трудностите и ситуацията” отбеляза част от проблемите на интеркултурното образование в гръцките държавни училища г-жа Протонотариу.

Примерът на 132-о училище, което е наградено многократно от Министерство на образованието се състои в точното описване на трудностите, с които се сблъсква още през 2000 г. За да се справят с тях, учителите заедно с родителите и децата организират множество дейности. В тях те използват по градивен начин културата на всички деца в училището, организират се извънкласни часове по албански и арабски езици за децата, на които това е майчин език, а за родителите се организират курсове по гръцки език, които са посетени от общо 50 души. „Тези програми се изпълняват в продължение на пет години и дават много добри резултати – спира отливът на ученици от учебните занимания, защото децата се интегрират успешно в класовете, не съществува ксенофобия сред учениците, а родителите се опознават по-добре както помежду си, така и с учителите” заяви директор Протонотариу. За добрите резултати училището е наградено от Министерство на образованието, но въпреки това неговата директорка е уволнена по-късно заради инициативата си.

Предложенията на г-жа Протонотариу за намеса на министерството в транскултурното обучение са свързани със съставянето на програми за изучаване на гръцки език от родителите, които да се реализират от самите училища, както и въвеждането на извънкласни занимания по майчин език за децата на имигрантите. Освен това тя подчерта необходимостта от реализирането на подготвителните часове по гръцки език за децата на емигрантите, които са въведени според закона, но не се практикуват по една или друга причина.

Г-жа Протонотариу стана известна в Гърция поради факта, че беше уволнена заради иницативите, които въведе в 132-о училище за преодоляване на трудностите по време на обучението както за децата на имигрантите, така и за самите гърчета. Преди няколко дни гръцката преса обяви, че от Министерство на образованието са върнали поста на директор на г-жа Протонотариу.

Една от причините, поради които г-жа Протонотариу е изместена от поста си през 2007 г. е, че замества сутрешната молитва в училище „Отче наш” със стихчето на всепризнатия гръцки поет Янис Рицос „Сутрешна звезда”:

„Мили Боже, ние сме добре.

Направи така, Мили Боже, че всички дечица да имат една рекичка мляко, множество звездички, множество песнички.

Направи така, мили Боже, че всички да са добре,

Така че и ние да не срамуваме за радостта си.”

„В съвременното гръцко училище – вече многокултурно, се учат деца с различни религии, които сутрин са длъжни да присъстват заедно с класа си на молитвата... Но децата искат да са част от групата и искат да участват в първото общо занимание, скоето започват учебните дейности. Те не искат да бъдат различни и да се чувстват изолирани, да ги гледат странно, да ги коментират, да ги изолират” казва г-жа Протонотари в интервю за вестник „Елевтеротипия”.

 

 

Категории: Общество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus