Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките търговци са категорично против италианския модел за либерализация на работното време

04 Януари 2012 / 20:01:06  Виктория Миндова
2143 прочитания

Оборотът на магазините около коледните празници в Гърция намаля с 30 на сто. От 13 милиона евро оборот през декември на 2010 тази година търговските обекти достигнаха едва девет милиона евро. “Гърците тази година се оказахме по-малко щедри от предишни години, не защото го искаме, а защото икономическата ситуация ни принуди”, заяви специално за GRReporter президентът на Гръцкия търговски съюз Василис Коркидис. Той представи статистически данни на организацията, според които двама на всеки пет потребители са предпочели да купят на своите любими хора подаръци с ниска цена. Също толкова са предпочели да купят само детски стоки, защото приоритет по празниците са децата и не са останали свободни средства за останалите членове на семейството. “Само един на всеки пет се е придържал към традиционно най-популярните подаръци по Коледа и се е насочил към магазините за облекло”.

Въпреки празниците, търговците в Гърция останаха с минорно настроение поради сериозния спад в продажбите. Междувременно в съседна Италия влезе в сила нов закон, с който правителството “освободи” работното време на магазините и даде разрешение за 24-часов работен ден на търговските обекти. Предложението се възприе със смесени чувства в страната и се чуха различни гласове “За” и “Против”.

В Гърция обаче само споменаването на подобна мярка наостри до крайност представителите на търговските съюзи и асоциации. Председателят на  Атинската търговска асоциация Панагис Карелас пръв нададе глас и заяви категорично “Не си и помисляйте да въведете италианския модел в Гърция!”. Според него подобна мярка ще е от полза само за търговските обекти, които имат нулева връзка със своите клиенти. Карелас настоява, че неограниченото работно време няма да реши проблемите на търговците възникнали от кризата, нито ще помогне за повишаване на заетостта.

Младата Мария, която е собственичка на магазин за осветителни тела смята, че либерализирането на работното време няма да промени драстично ситуацията на пазара, но не се обявява срещу мярката. Спред нея подобна стъпка има смисъл да се приложи в по-големите градове, където има туристически поток. “Ако говорим за Италия, може мярката да проработи, защото в градове като Рим и Милано съществува явлението шопинг туризъм. Хора идват от различни страни понякога само, за да пазаруват. Но в италианските провинции и по-малки градове общественият транспорт спира към 10 вечерта и намирам за малко преувеличено да се натискат магазините да работят денонощно”. Тя смята, че по-облагодетелствани ще са барчетата и нощните заведения, които така или иначе са отворени до малките часове на деня.

Председателят на Гръцкия търговски съюз Василис Коркидис също даде своето мнение по тази и други теми:

Съгласен ли сте да се въведе италианския модел в Гърция за пълна либерализация на работното време на търговските обекти?

Първо ще изчакаме да видим дали този модел ще проработи положително в Италия. Първите сигнали не са окуражителни. Председателят на Италианския съюз на търговците Марко Вентури предвижда, че ще затворят поне 26 хиляди търговски обекта след въвеждане на мярката. Ние в Гърция вече имаме достатъчно фалити, за да си позволим подобни експерименти. За последните 20 месеца за затворили над 68 хиляди магазина, още толкова друг тип предприятия и имаме постоянен ритъм от четири хиляди закрити предприятия и търговски фирми на месец. Проблемът в Гърция не е, че няма часове за клиента. Той няма пари. Колкото и часове да останат отворени магазините, оборотите няма да се повишат, защото средният потребител няма нищо в джоба в момента. Нека този модел се приложи някъде другаде и после да се включим в него, ако е успешен. За дълго време вече сме опитни зайчета на нови модели в Европа и резултатите досега на са обещаващи.

Все пак, за да бъде приложено пълното освобождаване на работното време в Италия трябва да има някои положителни страни. Кои са те?

По-дългото работно време, предполага по-голям оборот на теория, поради което се смята, че ще се увеличи възможността за повече работни места. На практика обаче това няма как да се случи, защото потреблението намалява постоянно поради икономическата криза. Хората няма да купуват повече, защото магазините са отворени по-дълго време. Крайната идея на правителството на Монти е да се повиши заетостта. Вместо това обаче ще се повишат по-гъвкавите трудово-правни отношения и ще скочат значително оперативните разходи на малки и големи предприятия. Главно на големите, защото потребяват повече електричество. За малките търговци, които сами управляват бизнеса си (от поръчки до продажба и реклама) и нямат възможност да назначат персонал, прилагането на тази мярка ще е извън физическите им възможности. На две или три смени един магазин може да остане отворен до 14 часа и много от малките търговци няма да издържат на конкуренцията.

Значи смятате, че моделът няма да издържи дори в Италия?

Да, няма да издържи. От него ще се възползват главно някои заведения или минимаркети, но като цяло няма да има някакъв съществен положителен ефект върху икономиката.

Говорите за криза, но през последната година и половина бяха открити поне пет нови големи търговски центрове в района на столицата и около нея на хиляди квадратни метра площ, за които са направени сериозни инвестиции. Как обяснявате това явление?

Категории: ИкономикаПазари тъговия спад криза обороти Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus