Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките spread-ове отбелязаха нов исторически рекорд - достигнаха 1000 пункта

07 Май 2010 / 12:05:42  GRReporter
2240 прочитания

На международните пазари гръцките spread-ове отбелязаха нов исторически рекорд като достигнаха до 1000 базови пункта. Така лихвата върху 10-годишните гръцки държавни облигации в момента е 11,3 на сто. Анализаторите обясняват поредния скок на показателя с несигурността на инвеститорите за бъдещето на гръцката икономика. “В момента никой не е в състояние да прецени как ще се развие ситуацията в Гърция. Успехът на пакета помощи от МВФ и ЕК никак не е гарантиран”, заяви пред GRReporter известен гръцки икономист. Зачестилите стачки, безредиците в центъра на гръцката столица, които дори взеха три жертви и политическата турболация, която последва гласуването в парламента на пакета за финансова стабилизация са сигурни предвестници на политическа и социална нестабилност в Гърция в очите на инвеститорите.
    Заедно със spread-овете възход бележат и застраховките cds, поради все повече разрастващите се страхове, че гръцката икономическа болест ще се разпространи и върху други държави от европейския юг. “Инвеститорите не просто балансират със застраховките cds, но предприемат и продажби на държавни ценни книжа. Изглежда, че инвеститорите преустройват портфейлите си като смятат и регионалния риск”, обяснява пред агенция Блумбърг Азис Съндерджи от Barclays Capital.
    В същото време агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на три гръцки банки, като задържа отрицателната перспектива за развитието им. Става дума за Националната банка на Гърция, чийто рейтинг от А+ падна на А-, на Alpha Bank - от АА- на А+ и на Marfin Egnatia - от АА- на А+. От агенцията обясниха понижението с цялостната финансова несигурност, която в момента цари в Гърция.
    През деня нисходящо се движеше и индексът на атинската борса, който загуби 2,37 на сто от стойността си и се задържа на 1.638,71 пункта.

Категории: spreads cds икономическа криза атинска борсаБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus