Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките потребители са с най-малко самочувствие в Европейския съюз

19 Март 2014 / 15:03:45  GRReporter
1063 прочитания

Фатима Табоада Лопез

Стажант

Политиката за защита на потребителите е от ключово значение за икономическия растеж, а не бреме за конкурентоспособността на европейската икономика. В контекста на криза, потребителите следва да бъдат поставени в центъра на възстановяването. Предизвикателството е да се гарантира, че потребителите са информирани за техните права съгласно законодателството на Европейския съюз, така че да могат да ги използват всеки ден, когато пазаруват по интернет или на улицата. Подпомагането на потребителите дори може да издигне политика за защита на потребителите на нивото на икономическото възстановяване, тъй като пазарът работи за потребителите.

Европейската комисия стартира нова кампания за повишаване информираността на потребителите за техните права, която ще продължи до 31 декември. Въпреки че кампанията ще се проведе в няколко страни, Гърция беше предпочетена за нейното представяне, тъй като е първата страна в Европейския съюз, която има национално законодателство за потребителите.

Целта на тази кампания е да информира гражданите относно техните права като потребители. Във времена на криза потребителите пак имат законни права и дори дългосрочна криза не може да се използва като оправдание за неспазване на съответното законодателство. Европейският съюз вече има обширно законодателство за защита на потребителите, но европейските закони са ефективни, само ако се прилагат правилно на национално ниво. От 13 юни 2014 г. ще има нови правила относно правата на потребителите в целия Европейски съюз.

Гръцките потребители са с най-малко самочувствие в Европейския съюз, но тази кампания цели да им покаже, че те имат права, както в страната си, така и в чужбина, тъй като правителството ги е установило със закон. Необходимо е те да бъдат информирани, за да могат да предприемат действия и да отстояват правата си.

Невен Мимица, европейски комисар по защитата на потребителите подчерта, че няма европейски закон, който да установява еднакви цени на стоките във всички страни, но потребителските организации са длъжни да докладват, когато има нередности. Той каза, че през последните години е постигнат значителен напредък, не само по отношение на укрепването на правата на потребителите на хартия, но и по отношение на това да се гарантира, че тези права имат отражение в практиката.

5-те основни права на потребителите:
- Безплатен ремонт или замяна на дефектни стоки

- Подкрепа в родната страна при проблеми с търговци в чужбина

- Връщане в двуседмичен срок на стоки закупени по интернет

- Получаване на пълна информация за всяка стока

- Връщане на парите чрез европейската процедура за искове с малък материален интерес

Евангелос Зервеас, президент на гръцкия омбудсман на потребителите, заяви, че службата ефективно използва посредническата практика и 80,5% от случаите са приключени в рамките на 88 дни като 70% от тях са в полза на потребителите. В Гърция има 40 потребителски организации, което е голям брой за страна с 10 милиона жители. Проблемът е, че те не са добре организирани и не знаят как да защитят правата на потребителите и да информират хората. Въпреки това, при проблем, потребителите трябва винаги да се обръщат към тези организаци.

 

Категории: Потребителски праваЕвропейски съюзГръцки потребители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus