Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките музеи ще работят от 8 сутринта до 8 вечерта

19 Март 2014 / 10:03:12  GRReporter
884 прочитания

Новото работно време на музеите и археологичните обекти бе обявено от гръцкия премиер Андонис Самарас по време на служебно заседание на техните директори  в Музея на Акропола. През предстоящия летен период 33 музея и археологически обекти ще работят от 08:00 до 20:00 седем дни в седмицата.

„Говоря за нещо, което трябваше да се направи от десетилетия. Успяхме, и използвам този глагол, защото това се случи в изключително тежки времена за гръцката икономика да утвърдим това работно време”, подчерта Самарас.

Кариатидите в Музея на Акропола, снимка: amna.gr

Според изявленията му новото работно време ще бъде въведено от 1-и април и ще продължи до 31-и октомври. Инициативата засяга обектите, които привличат 95 на сто от посетителите и имат най-високите приходи.

„Замислете се как допреди няколко години коментирахме с гърци, но преди всичко с чужденци, че е абсолютно неприемливо да идват туристи от Япония или Австралия и да не могат да посетят даден музей, защото е затворен. Или да искат да посетят археологичния обект в Делфи през уикенда  и да не могат, защото той не работи. Поставихме край на всичко това. И става дума за една съществена стъпка към прогреса, която няма нищо общо с никоя идеология. Не целя да изтъкна дясноцентризма. Става дума за простата логика, която повелява, че Гърция трябва да показва това, което е. А Гърция е култура преди всичко останало”, посочи Самарас. В същото време обяви, че ще бъдат предприети допълнителни действия като поддръжка, почистване и възстановяване на зелените площи на музеите и археологичните обекти, продажба на копия на експонатите и реорганизация на Фонда за археологичните приходи и ресурси.

Храмът на Аполон в Делфи, снимка: ethnos.gr

Паралелно с това гръцкият премиер обяви, че безработните ще могат да посещават музеите безплатно. „Всички наши съграждани, които имат карта за регистрация в трудовата борса ще могат да посещават музеите безплатно, а съвсем скоро мярката ще се разпростре и за останалите археологични обекти”. 

Категории: Политика музеи археологични обекти работно време Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus