Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките мениджъри са между най-добре платените в света

30 Ноември 2010 / 11:11:26  GRReporter
5812 прочитания

Гръцките мениджъри от средноголеми компании с оборот между 150-500 милиона евро и със служители между 200 и 800 души се оказват между най-добре платените в света, показа анализ на Towers Watson. Според данните, представени от проучването средният изчислен доход на изпълнителните директори в частния сектор в Гърция е около 237 хиляди евро годишно. С този доход те се нареждат сред първите пет страни с най-добре платените мениджъри в света.

Проучването е проведено в САЩ и Европа (Германия, Франция, Гърция, Италия, Испания), както и Турция. Под микроскопа са влезли годишната брутна работна заплата за длъжностите на генералните директори, финансови директори и търговски мениджъри. В анкетата са взели участие 20 хиляди компании от САЩ и около 25 хиляди компании от ЕС.  75% от анкетираните дружества са от промишления сектор, а останалите 25% принадлежат на по-широкия сектор на услугите. Гръцките генерални директори (мениджъри) с годишна заплата от около 237 хиляди евро средно са достоен съперник немските си колеги, които взимат средно 242 хиляди евро. Френските бизнесмени на същата позиция имат годишен доход около 241 хиляди евро, а  италианците се оказват най-добре платени с 251 хиляди евро. Турските компании от същия мащаб също дават добри заплати на изпълнителните си директори, като средния им размер достига около 236 хиляди евро, а испанските им колеги в същата група получават около 210 хиляди евро годишно.

В проучването на Towers Watson средните годишни приходи на испанските изпълнителни директори се нареждат на последно място, дори след Гърция. Това няма как да не направи впечатление, като се знае, че за всяко евро от производството Испания печели 50 евроцента, а Гърция от своя страна заема 30 евроцента. В период на криза, на ниска конкурентност и фискална консолидация, балканската страна продължава да държи първенството в размера на заплатите както в частния, така и в държавния сектор.

При финансовите директори виждаме същата картина – испанците на тези длъжности получават брутно около 106 хиляди евро, а гръцките им колеги 125 хиляди евро. Някъде по средата са турските финансови мениджъри с 122 хиляди евро годишна заплата, а германците с право държат първенството с доход равен на 135 хиляди евро. При търговските директори може Германия също да държи първенството със средна годишна заплата от 145 хиляди евро, но след нея веднага се нареждат Италия с 123 хиляди евро, Гърция с 121 хиляди евро и Франция с 119 хиляди евро. Средното изчислено годишно заплащане на испански търговски директор е най-ниско - около 104 хиляди евро, а турските им колеги получават с четири хиляди евро повече и годишният им доход се забожда на 108 хиляди евро.

Директорът на Towers Watson Уилям Зелер заяви, че главният проблем на гръцките бизнес мениджъри е възрастовата граница, която е доста голяма. „Хората на мениджърски позиции в гръцките компании са добре платени в сравнение с техните колеги в Европейския съюз и САЩ. Големият недостатък обаче на гръцките мениджъри е възрастовата граница, която е твърде висока за позициите, които заемат”, обяснява анализаторът. В гръцките компании от среден размер, като тези заложени в проучването, средната възраст на главните мениджъри е около 50 години. Малкият обем на местния пазар пък не позволява на хората от този ранг да се развиват в по-голяма степен, защото компаниите в тази категория са малко. „Така тези позиции се оказват най-високата точка от тяхната кариера”, поясни Уилям Зелер.

Категории: ИкономикаПазариКомпании заплати Towers Watson изпълнителни директори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus