Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките медии за протестите в България

24 Юли 2013 / 19:07:51  GRReporter
1576 прочитания

Може мирният протест на хилядите българи, които отказват да живеят в мафиотска държава да не трогна световните медии през изминалите седмици, но жандармерията и побоят пред парламента сряда сутринта привлякоха вниманието им.

“Протестиращи обсадиха парламента в България” беше най-често срещаното заглавие в гръцките медии, свързано с развитията в София от сутрешните часове в сряда.

Вестниците Неа, Вима и Нафтеборики се спряха на краткото “България: Протестиращи обсадиха парламента”. Нафтемборики отбелязва, че протестът пред народното събрание е вървял успоредно със заседанията вътре в сградата за актуализация на бюджета. Гръцкото издание се позовава на местната телеграфна агенция АМПЕ и френската телеграфна агенция.

В статията се казва, че бившият премиер Бойко Борисов е призовал днешния министър-председател Пламен Орешарски да си подаде оставката. В заключение гръцкото издание подчертава, че протестите срещу корупцията в София се провеждат всеки ден от началото на лятото, а недоволството от бедността и високите сметки на тока са били причината да падне правителството на Борисов през февруари.

Изданието Етнос съобщи, че след сблъсъци с полицията има 18 ранени в антиправителствените протести в София, които доскоро са били мирни. В статията се казва, че депутатите, министрите и журналистите са напуснали парламента към четири часа сутринта, когато жандармерията е разбила импровизираните барикади на протестиращите.

Етнос се позовава на източници от протестите, според които полицията нарочно е провокирала създаването на напрежение и обръща специално внимание на факта, че след стигането до размирици, световните медии са обърнали внимание на развитията в България.

Електронното издание на вестник Неа отбелязва, че в парламента са били блокирани 109 души, които не са успели да излязат от сградата в 10 часа вечерта. Те цитират президента на републиката Росен Плевнелиев, който призовава за мирни протести и за отбягване на всяко действие, което може да катализира напрежение. Върху думите на Плевнелиев се съсредоточава и вестник Катимерини, които са избрали за заглавие на новината “Българският президент призовава към мирни протести”.

Интернет изданието на всекидневника Прото Тема реши да се съсредоточи върху думите на лидера на БСП Сергей Станишев и избра за заглавие “България: обсадата на парламента беше проява на вандализъм”.

В сутрешния си блок телевизия Skai отрази събитието като блокада в резултат на течащите вече 40 дни протести срещу високите сметки за тока. Международният отдел на телевизията отдели значително по-голямо внимание на кралското бебе на Уилиам и Кейт, отколкото на причините за безредиците в съседната страна.

Категории: Политика България протести Орешарски гръцки медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus