Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките медии в шок от насилието

06 Май 2010 / 09:05:33  GRReporter
1490 прочитания

„Гняв срещу холокоста” (Етнос), „Кървава сряда” (Етнос), „Първите мъртви на МВФ” (Джунгла), „Гърция изтръпна пред трагедията” (Вима), „Скръб и възмущение” (Вима), „Когато тръгна сутринта на работа” (Та Неа), „Бездната и отговорността” (Та Неа), „Хроника на насилието в центъра на Атина” (Та Неа) са част от заглавията, с които гръцките медии отразяват трагичните събития от вчерашния ден.

„Гладните са гневни. В района на Атина и Пирея, където живеят около 5 млн. души, около два милиона са на ръба на бедността” казва във водещата си статия електронният портал Джунгла.

„Страната се намира на ръба на пропастта” изрази гнева и тъгата си президентът Каролос Папуляс. Министър-председателят Георгиос Папандреу подчерта необходимостта да се заклейми всяка форма на насилие и потвърди, че деятелите ще бъдат разкрити и наказани, а държавата ще подкрепи семействата на жертвите. „В една демократична държава няма място за насилието” отбеляза за вестник Вима лидерът на опозиционната партия Нова демокрация Андонис Самарас и прикани всички партии да гарантират за нормализирането на ситуацията и за национаната единност.

„Силите, които използват сляпото насилие използваха момента, когато се порвеждаше една мирна демонстрация и предизвикаха смъртта на трима души”, заяви министърът за Защита на гражданите Михалис Хрисохоидис.

Читателите на вестник Та неа в коментарите след статия за събитията осъдиха стачкуващите, които са нападнали служителите на банката и говорят за убийство. „Същите тези паразити, които ни дават наставления как да бъдем хуманисти или чрез памфлети, които разпръскват по улиците или чрез лозунги по сградите и ни пробутват лъжливите си идеи, днес показаха най-фашисткото си лице: „Нека изгорят, служители на банка са”, „Нека да умрат,, ченгета са”. Колко ви е прекрасна демокрацията...”

Някои читатели изразяват притеснението си от удара върху образа на страната пред света в един толкова критичен за Гърция момент, когато погледът на всички така или иначе е насочен натам.

Според друг читател на вестник Неа, отговорност не носи единствено държавата, но и гръцкото общество. „Събитията бяха излъчени наживо по цял свят. ΒΒC имаше кореспонденции на всеки 15 минути. Щетите са несметни, тъй като всички и най-вече немците, които в момента трябва да гласуват за пакета за финансова подкрепа на Гърция започнаха да осъзнават, че всички гръцки правителства са слаби, за да наложат реформите за оздравяване на икономиката и че тези реформи няма да бъдат приложени.” Друг грък от чужбина пише: „Наистина се срамувам, че съм грък.”

Страхът какво ще случи в седващите дни и седмици е по-силен от всякога от страна на правителството след вчерашните развития, коментира вестник Вима и разкрива, че министър-председателят вчера е провел телефонни разговори с всички лидери на партиите.

В същия момент България стана първата държава, която издаде директива за своите граждани да избягват пътуванията в съседна Гърция и отмени редовните маршрути на влаковете. След България директива издаде и Македония, а Вликобритания предупреди гражданите си, които пътуват в Гърция да избягват централните места в големите градове и да стоят надалеч от демонстрации. Очаква се това да се отрази върху туристическия поток към страната.

Категории: АктуалноОбщество атина протести гърциякриза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus