Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките медии очакват политическа нестабилност в България

13 Май 2013 / 19:05:45  GRReporter
872 прочитания

Гръцките медии следят отблизо и с голям интерес предсрочните парламентарни избори и резултата от вота на българските избиратели. “Борисов победи, но няма да състави самостоятелен кабинет” е заглавието на статията в електронното издание на вестник То вима. Редакторите подновяват непрекъснато процентите на партиите и коментират, че с постигнатия процент от 30,7 на сто ГЕРБ се намира твърде далеч от необходимите 43 на сто, за да постигне парламентарно мнозинство.

Изданието пише също, че управляващата доскоро партия уверява, че ще успее да сформира кабинет и дори смята партия Атака с нейния процент от 7,4 на сто за вероятен коалиционен партньор на ГЕРБ.

От Вима припомнят, че изборите бяха обявени след мащабните протести в цяла България преди няколко месеца. “Във всички случаи по време на предизборната кампания партиите се отдадоха повече на взаимни нападки, отколкото на представяне на политически предложения. Тази ситуация не е най-подходящата за сформирането на коалиции между партиите”. Статията завършва с констатацията, че първенството на ГЕРБ показва неуспеха на опозицията да убеди гласоподавателите, че е надеждна алтернатива.

Дясноцентристката партия ГЕРБ спечели изборите, след като бе предпочетена от 31,4 на сто от българските избиратели, според първите официални резултати, пише в електронното си издание вестник То прото тема. В репортажа се пояснява още, че останалите три партии, които са спечелили места в 240-членния парламент са БСП, ДПС и Атака.

В анализ на медията се посочва, че през последните четири години заплатите и пенсиите в България са били “замразени”. “Народното недоволство преля в масови протести в цялата страна. Поне петима българи се самозапалиха, за да изразят недоволството си за “омагьосания кръг” безработица – социална маргинализация. В резултат правителството подаде оставка през февруари, а последвалата предизборна борба бе белязана от характерните за България взаимни обвинения и скандали”, пише още изданието.

Статията описва също определения като “български Уотъргейт” скандал с незаконните подслушвания на телефоните на водещи български политици, бизнесмени и журналисти. Вестникът информира читателите за оставката на главния прокурор Николай Кокинов, както и за това, че бившият премиер Бойко Борисов и неговия вътрешен министър Цветан Цветанов са получили призовки да дадат показания по случая. Обширно бе представен и случаят с откритите в Костинброд 350 000 бюлетини.

“Ако първата по получен брой гласове партия не успее да сформира правителство, мандатът ще бъде даден на БСП. Социалистите от доста време твърдят, че могат да създадат кабинет на широко съгласие за справянето с кризата в България начело с бившия министър на финансите Пламен Орешарски”, допълва вестник Етнос. Авторът на статията пише, че изборите са преминали при наличието на обвинения за изборни измами и прогнозира, че България върви към нова политическа безизходица едва три месеца след оставката на предишния кабинет.

Електронното издание на Имерисия се позовава на политически анализатори и алармира, че напрежението в България се очаква да ескалира отново след мащабните протести през февруари, които доведоха до оставка на правителството на ГЕРБ.

“Общо девет партии и коалиции успяха да прехвърлят прага от 1 на сто, в резултат на което ще получат държавно финансиране в размер на 12 лева за всеки получен вот. Български анализатори определят това постановление на изборното законодателство като “неприемливо” и скандално”, понеже по неговата сила държавното финансиране на политическите партии в най-бедната страна в Европа надхвърля със 7-8 пъти това в държави като Германия”.  

Категории: Политика гръцки медии избори България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus