Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките медии нарекоха Цветан Василев "българският Коскотас"

12 Юли 2014 / 11:07:36  GRReporter
1484 прочитания

Банковата стабилност на България и скандалите около Корпоративна Търговска Банка заемат важно място в гръцките медии в събота.

България: отнема се лицензът на Корпоративна банка е заглавието на гръцкия вестник Капитал. „Драматичният колапс на Корпоративна банка представлява напомняне, че въпреки напредъка, отбелязан в еврозоната от кризата насам, част от европейската банкова система са много далече от сигурността”, пише още изданието.

С темата се занимава и електронното издание TheTOC.gr. Под заглавие: България: срина се четвъртата най-голяма банка- арест за ръководители на банката изданието пише: Българската държава ще гарантира сметките на всички вложители. Както заяви министърът на финансите, планът ще натовари държавната хазна с 1,4 милиарда евро, факт, който ще предизвика увеличаване на дефицита в бюджета с 3%.

Заглавието на икономическия всекидневник Експрес е: България: Дефицит от 3,5 милиарда евро в касата на Корпоративна банка, а специализираното банково електронно издание ToXrima.gr предрича: Централната банка спаси влоговете в банката,но несигурността според информациите тласка все повече българи към чуждите банки в страната. Новините са благоприятни за гръцката страна, тъй като в България запазват присъствието си и четирите добри гръцки банки, със силни мрежи. От тях Националната банка с дъщерната й Обединена Българска банка заема второ място на българския банков пазар.Силно място имат както Eurobank с Postbank,така и Пиреос и Alpha Bank.

Много гръцки медии припомнят приликите около Цветан Василев и Георгиос Коскотас - най-големият синоним на корупция, безскрупулност и цинизъм в най-новата гръцка история

През 1979 Георгиос Коскотас, по време на управлението на Константинос Караманлис, поема поста Директор валутни операции на Банката на Крит, макар, че е само на 25 години. Става известен в страната в началото на 80-те години. Възрастта му, гигантското му състояние и характерният му външен вид го правят популярен дори сред туристите, посещаващи страната. Коскотас купува през 1982 журналистическата и издателска компания „Грами” от Павлос Бакоянис, и през 1984 купува 56% от акционерния капитал на Банката на Крит (по-късно акциите му достигат 82%) срещу сумата от 1 милиард драхми. В компаниите му работят 4000 служители. През 1986 пристъпва към купуването на Банката на Централна Гърция, но заради реакциите в медиите, правителството не позволява продажбата. През 1987 купува от корабособственика Ставрос Ниархос футболния клуб Олимпиакос.

Тогавашното правителство на ПАСОК не закъснява да подсили връзките си с внезапно издигналия се бизнесмен. Сметките в Банката на Крит се увеличават многократно с парите на държавните компании (общо 13 милиарда през 1988), а много висши държавни служители са негови официални сътрудници. Благоприятните условия, осигурявани от банката, увеличават влоговете на 76,5 милиарда драхми.

От издателството „Грами” Коскотас създава печатно-издателски гигант, който издава един ежедневник и 6 списания, и купува 3 антиправителствени издания- „Врадини”, „Евдоми” и историческия вестник „Катимерини” от Елени Влаху през 1986, които обръща политически към ПАСОК. Едновременно с това проявява интерес и към закупуването на вестник „Елефтеротипия”. Широкото му нахлуване на медийния пазар е ключов момент в неконтролируемия му възход. Правителството вижда в негово лице много силен издател, който му предоставя подкрепа, срещу политически чадър над дейностите му.

Разкрива се, че Коскотас незаконно е присвоил от Банката на Крит 33,5 милиарда драхми. Присвояването е започнало още когато е бил само служител на банката. С тези пари купува всичките си фирми и подкупва държавни служители.

След това продава Банката на Крит на групировката Арфанис-Хионис, „Грами” продава на Янис Алафузос, а Олимпиакос- на Аргирис Салиарелис. Той му помага да избяга от Гърция, първоначално в Бразилия, а после в САЩ, където е арестуван и задържан в затвора в Салем. Освободен е през 2001, като е изтърпял 3/5 от присъдата си.

 

Категории: Копоративна търговска банка отнемане на лиценз съботен печат основна тема Георгиос Коскотас Цветан Василев
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus