Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките „деца” на Хитлер

02 Април 2012 / 15:04:10  GRReporter
2346 прочитания

Според последните социологически проучвания организацията „Златна зора” ще успее да влезе в гръцкия парламент за пръв път. Името й е свързано с крайнодесни националистически лозунги, както и с нападения срещу имигранти. Само преди седмица бе отложено за пореден път разглеждането на делото за нападението на трима гърци срещу имигранти от Афганистан. Смята се, че те са членове на организацията, както и че това е само едно от десетките подобни нападения в центъра на Атина.

Зад лозунгите „Гърция принадлежи на гърците” и „Вън чужденците от страната”, които използва „Златна зора” в опита си да привлече безработните и обезнадеждени гърци се крие една неонацистка организацияр пише гръцкият всекидневник Етнос. Тя презира демокрацията, възхищава се на Хитлер и бленува за установяването на Четвърти райх в Европа.

Членовете на организацията се стремят да „гримират” истинското лице на „Златна зора” в опита си да й подсигурят място в гръцкия парламент. Но действията и публикуваните във времето текстове показват, че тя е една неонацистка и расистка група, която се намира в контакт с подобни организации в целия свят. Нейните последователи наричат касапина Рудолф Хес „герой” и определят християнството като „20-вековно мракобесие”.

Главният секретар на „Златна зора”, Никос Михалолиакос е една от ръководните фигури на крайната Десница още от 70-те години. той е заявявал, че „националсоциализмът” е „мироглед”, който се базира на превъзходството на „арийската раса”. Според него по време на Втората световна война и Окупацията германците са провеждали в Гърция екзекуции като „отмъщение” срещу действията на Съпротивата.

Въпреки опита му да скрие възхищението на „Златна зора” към лидера на нацистка Германия статията му в брой на списанието на организацията от 1987 със заглавие „Хитлер за 1 000 години” е крайно показателна. Той пише: „На 30 април 1945 се затваря една светла страница на съвременната история. Големият Мъж на 20-ти век, вдъхновителят и апостолът на Революцията на Свастиката е мъртъв. Хиляда деветстотин четиридесет и пета. Всички, които повярваха във великите идеали на Националсоциалистическата революция се чувстват замръзнали, гледат с колебание към бъдещето. Към едно бъдеще без Неговото присъствие и напътствие”.

Никос Михалолиакос описва Адолф Хитлер като „Голям Визионер на Нова Европа” и „Голям Водач”. Към някогашния ръководител на отрядите за унищожение SS, Рудолф Хес, на почитна възраст по онова време той се отнася като към мъдър старец и определя като последния „Велик представител” на националсоциализма. „Съществуваме”, заявява Михалолиакос в един изблик на нацистка „гордост”. „Обаянието на Свастиката, величието на Червено-черния флаг са живи и днес. 42 години по-късно продължаваме Борбата за крайната победа на нашата Раса”. Текстът завършва с написания на немски поздрав „HEIL HITLER”.

Превъзходството на белите хора, расистки проповеди за малоценността на другите раси, конспиративните сценарии за ционизма и евреите, които се намират зад глобализацията и икономическата криза, както и оползотворяването на нацистки емблеми изразяват идеологическата позиция на „Златна зора”.

През 2005 в деня на победата на Съюзниците срещу нацистите в списание „Златна зора” се помества статия със заглавие „Ние не празнуваме за нищо”. В увода се посочва, че нещата не са се променили особено след „съдбовната пролет на 1945, когато силите на световния ционизъм победиха Националсоциалистическа Германия и идеалите, които тя представляваше”.

Възхищението към нацистите не спира дори, когато става дума за кланетата в Гърция по време на окупацията. Премиерът от онова време и сътрудник на германците Георгиос Цолакоглу се определя като генералът, който „се опита да постигне едно справедливо мирно споразумение”. Цивилните полицаи и членовете на батальоните Х, които нацистите са пуснали в борбата срещу гръцките опозиционери пък са наречени „славни бойци”.

Дори за кланетата на мирните жители в Дистомо и Калаврита на Пелопонес, Никос Михалолиакос през юни 1991 пише, както сам казва, без да оправдава действията на нацистите: „Германците бяха окупатори. Бяхме във война. беше естествено всичко това да се случи”. Отговорността за „ответните действия” на германците се натоварват на Гръцката народна освободителна армия. Нейните членове „убивали от време на време по някой немски войник с обективната цел да принудят окупационните сили да прибегнат до ответни действия и по този начин да привлекат народа на своя страна”.

„Кръвта и расата, които са биологичната подпора на Народа” за „Златна зора” са „нишката”, а „Родината е станът и Нацията е тъкачът на цивилизацията”. Това се описва в идеологическите писания на неонацистката организация, които се поместват в списанието. Фашистките и расистките проповеди се „преосмислят” в някои от 14-те принципи на Арийската етика: „Бъди хитър като лисица към врагове и непознати, защото тяхната цел е да те унищожат. Подсигури, защити и обичай Родината си, както се изисква от ествественото жизнено пространство. Живей в хармония с Природата и Народа и не отстъпвай пред злото, защото оцеляването на расата е твоята вечна борба”.

Категории: Политика неонацисти Златна зора Никос Михалолиакос расистка организация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus