Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки в България не са застрашени от паниката за влоговете

28 Юни 2014 / 12:06:06  GRReporter
2168 прочитания

Представители на банковия сектор внесоха успокоение по повод на положението на дъщерните на гръцките банки в България, заявявайки, че тегленето на влоговете, което се наблюдава, не засяга чуждите банки, а само изцяло българските.

Освен уверението, че Банката на Гърция следи развитието в банковата система в България и че гръцките банки не са изправени пред проблем,  вчера изявление даде и новият управител на Централната банка  Янис Стурнарас, първото в новата му институционална роля.

Янис Стурнарас, www.tanea.gr

Отбелязва се, че дъщерните банки на Националната банка, Alpha Bank, Eurobank и Банка Пиреос в България участват с 30% в общите банкови активи на страната , с 20% от общите кредити и с над 30% от общите влогове. Все пак, банковата криза, избухнала в България през последните седмици и недоверието на вложителите към банките доведоха до това, че много българи изтеглиха парите си от изцяло български банки и ги преместиха в дъщерни на гръцките банки.

Кризата започна преди 8 дни, когато на 20 юни Българската народна банка постави под специален надзор Корпоративна търговска банка. Същия ден беше подадено официално искане от ръководството на финансовата институция към Централната банка за подкрепа поради липса на ликвидност. Отбелязва се, че КТБ е сред петте най-големи български банки, и наскоро придоби Credit Agricole България (която от своя страна изкупи Emporiki Bank България), която също беше поставена под надзор.

По-голямата част от акциите на КТБ принадлежат на фирма Бромак, която се свързва с Цветана Василев, а част от акциите (около 9%)  е собственост на руската банка Внешторг Банк (VTB). Оценките за последния факт бяха противоречиви, защото, макар че първоначално имаше публикации в българската преса, които съобщаваха, че руската банка ще помогне на КТБ, представителите й заявиха, че тя няма да увеличи дела си в акционерния капитал на КТБ.

Макар че управителят на БНБ Иван Искров заяви, че Корпоративна банка не е фалирала и вложителите няма да загубят спестяванията си, множество вложители изтеглиха вложенията си, нещо, което вчера засегна и Първа инвестиционна банка.

Категории: български банки банкова криза гръцки банки в България Янис Стурнарас Корпоративна търговска банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus