Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки търсят спасителен пояс на Балканите

25 Декември 2011 / 17:12:36  GRReporter
3231 прочитания

В спасителен пояс за гръцките банки могат да се превърнат дъщерните им подразделения в района на югоизточна Европа и Турция. Далновидността, проявена от ръководствата на гръцките финансово-кредитни институции през изминалите 10 години, да инвестират във възникващите пазари на страните от бившия източен блок, изглежда има решаващо значение за бъдещето на банките. Приносът на печалбите от чужбина в общите им финансови параметри достигна нива, които позволиха през последните 2 години след избухването на кризата да бъдат компенсирани загубите, отчетени на гръцкия пазар. Дори и след като орязването на облигациите с 21% се отрази върху параметрите на второто тримесечие, крайният резултат за по-голямата част от банките беше положителен.

Днес ликвидацията на подразделения извън Гърция е част от плановете, разработвани от банкерите, за да възстановят капиталите, които ще бъдат загубени от обмяната на облигации, но и от прогнозите, които ще бъдат направени по предложение на Централната банка на Гърция, въз основа на изследване на одиторската фирма BlackRock Solutions. Въпреки че все още не могат да бъдат направени точни прогнози за размера на капиталовите нужди, които ще се появят и ще трябва да бъдат покрити до края на третото тримесечие на 2012, смята се, че частните банки ще бъдат принудени да пристъпят към увеличение на капитала, което може да достигне 30 млрд. евро. Ако този сценарий се сбъдне, смята се за изключително трудно при настоящите условия на пазарите подобни капитали да бъдат събрани само от емитирането на нови акции и облигации, без подкрепата на държавата.

Изпълнителният директор на Националната банка на Гърция Апостолос Тамвакакис в своя реч пред служители на банката от цяла Гърция подчерта, че основна цел представлява стремежът да се избегне намесата на Фонда за финансова стабилност, който в противен случай ще се сдобие с право на глас при вземането на решения от ръководството. В рамките на тази стратегия продажбата на миноритарни пакети, или дори на 100% от дъщерните подразделения представлява едно алтернативно решение за събиране на капитали за всички международно представени банки.

Дъщерните подразделения в чужбина представляват сами по себе цяла една банкова система, с актив над 50 млрд. евро, мрежа от над 3.500 клонове и 40.000 служители, които на този етап може да допринесат за това да не бъде загубен контролът на банките от днешните им акционери.

През първите 9 месеца на 2011 печалбите от дейност на Балканите, в Източна Европа, Турция и Русия за 6-те най-големи гръцко-кипърски банки възлизат на 332 млн. евро, въпреки неблагоприятните условия по отношение на ликвидността. По-специално от средата на изминалото лято ситуацията се е влошила още повече заради отчитането на отлив в депозитите като резултат от отрицателните новини за Гърция. «При нормални условия възстановяването на икономиките в югоизточна Европа би било шанс за гръцките банки да увеличат печалбите си и своя дял на местните пазари», отбелязва висш банков служител, посетил гръцка финансово-кредитна институция на Балканите, и добавя, че «нямаме нужното “гориво”, за да отговорим на търсенето на заеми».

Положителна е позицията на Централната банка за продажбата на подразделения

Когато през февруари гръцките банки получат от Централната банка «сметката» за нуждите им от нови капитали, ще имат на разположение близо 2 месеца, за да представят своите планове за действие. Очаква се освен увеличаването на капитала те да включват и продажба на активи. Източници от Централната банка отбелязват, че тя не би се противопоставила на продажбата дори на мажоритарни пакети акции от дъщерните подразделения на банките. Общата стойност на подразделенията в чужбина достига 15 млрд. евро, сума, която теоретично би могла да покрие голяма част от капиталовите нужди на гръцките банки, и същевременно да освободи значително количество ликвидност.

Продажба на дъщерни подразделения в чужбина

Целите и приходите, които очакват гръцките банки

Банките вече са предприели стъпки за продажбата на определени свои подразделения, в рамките на плановете за рекапитализация, започнати по-рано през 2011. Националната банка е включила в плана си за капиталово укрепване продажбата на миноритарен пакет акции във Finansbank, Турция, влошаването на условията на пазарите обаче не позволи приключването на сделката. Първоначалната цел бе продажбата на 20% от турската дъщерна банка срещу минимум 1 млрд. евро. Окончателните решения се очаква да бъдат взети след приключването на PSI (програмата за обмяна на гръцките облигации). От друга страна Eurobank продаде 70% от Polbank в Полша слещу 490 млн. евро, като в момента работи за продажбата на до 70% от турската банка Tekfen, която според изчисления, направени по-рано през годината, можеше да донесе около 400 млн. евро.

Банка Пиреос също бе обявила за продан дъщерното си подразделение в Египет - Piraeus Bank Egypt. Интерес към нея бе проявила Standard Chartered, но събитията в региона не позволиха да се стигне до подписване на договор.

Освен това, в рамките на своя план за преструктуриране ATEbank ще пристъпи към организирането на международен конкурс за продажбата на дъщерната й ATEbank Romania. Ръководството на банката се надява продажбата да е приключила до края на първото полугодие на 2012.

Планове за придобиване на самостоятелност

Категории: гръцки банки дъщерни подразделения Балкани Национална банка Централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus