Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки поевтиняха с 20-годишен рекорд

04 Май 2010 / 20:05:25  GRReporter
2240 прочитания

Драматичен ден бе днешният за Атинската борса, която загуби 6,68 на сто от индекса си само за 10 часа. В края на търговския ден той се оформи малко над 1.7000,00 пункта. Огромни загуби отбелязаха гръцките банки, чийто акции се обезцениха с над 10 на сто за един ден.
    Паниката по световните пазари продължи, тъй като все още Гърция не излъчва ясно послание, че ще се справи с трудната финансова ситуация и няма да предприеме разсрочване на външния си дълг. Последното бе категорично отречено от гръцкото финансово министерство, но дори и това не беше достатъчно, поради ширещото се недоверие и недоволство от начина, по който Европейската комисия третира гръцката криза.
    Според анализатор на Атинската борса притесненията за последствията от по-голямата от очакваната рецесия, извънредният данък върху печелившите предприятия, който обяви правителството и слуховете за разсрочване на външния дълг на Гърция са причина за срива на борсата и най-вече за обезценяването на акциите на гръцките банки. Еврото достигна най-ниската си точка за цяла година и се разменяше за 1,3037 долара. Обявеният в неделя пакет финансова помощ не само, че не успокои пазарите, но напротив, предизвиква още по-голяма несигурност сред инвеститорите, които очакват всеки момент Испания или Португалия да се възползват и да поискат подобна финансова помощ и за тях.
    Испанският премиер Хосе Запатеро категорично отрече каквото и да било намерение страната му да иска помощ от еврозоната, но това не спаси акциите на всички банки в Европа, които паднаха вертикално днес. Европейската комисия остана твърда в мнението си, че трябва да се създаде подвластна й агенция за кредитен рейтинг, а тези които работят на свободния пазар не са достоверни.

Категории: атинска борса срив банкови акцииБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus