Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки учен откри втори генетичен код

13 Декември 2013 / 12:12:04  GRReporter
1470 прочитания

Екип от учени в САЩ откри втори генетичен код в молекулите на ДНК. Ръководител на групата е американецът от гръцки произход  Джон Стаматоянопулос, професор по генетика в Медицинския факултет на университета Вашингтон в Сиатъл.

Новооткритият код съдържа допълнителна информация. Тя променя начина, по който експертите „четат” генетичните инструкции и обясняват техните промени, които влияят на здравето на хората. В този смисъл откритието може да допринесе за диагностицирането и лечението на много заболявания.

От първото му декодиране през 60-те години на миналия век досега биолозите смятаха, че основната функция на генетичния код е синтезирането на белтъците. Групата на Стаматоянопулос обаче откри, че геномът използва генетичния код за да „регистрира” два различни „езика” на биологично програмиране.

Единият от тях кодира и насочва протеините, а другият насочва клетките във връзка с контрола на гените. Единият „език” е „записан” върху другия. Това е и причината, поради която той останал скрит за дълги години.

„В продължение на повече от 40 години предполагахме, че промените в ДНК, които въздействат на генетичния код се отразяват единствено на синтезирането на протеините. Сега знаем, че това основно до днес предположение за разчитането на човешкия геном е било само половината от истината. Новите открития показват, че ДНК е един изключително мощен апарат за складиране на информация, който природата е оползотворила по най-неочаквани начини”, заяви генетикът.

Стандартният генетичен код се състои от 64 тринуклеотидни единици, наречени кодони. Групата на Стаматоянопулос е открила, че някои от кодоните носят двойна информация: едната за синтезирането на белтъците и втората – за контрола на гените.

Двата кода изглежда да са се развили във взаимодействие помежду си с течение на времето. По този начин инструкциите, които са свързани с контрола на гените (или вторият код) помагат за стабилизирането на определени и полезни за организма свойства на протеините.

Значението на откритието може да се окаже огромно за медицината и фармацевтиката. „Фактът, че генетичният код може да транскрибира същевременно два вида информация означава, че много промени в ДНК, които изглежда, че променят последователността на протеините може в действителност да нарушават програмите за контрол на гените и така да причиняват заболявания”, твърди Стаматоянопулос.

Той е учил биология в университета в Станфорд и медицина в университета във Вашингтон. Специализирал е в Медицинския факултет на Харвардския университет и Главната болница на щата Масачузетс в Бостън. 

Категории: Генетика изследване медицина ДНК втори генетичен код Джон Стаматоянопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus