Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки маслини и криза по виенски

20 Юли 2011 / 07:07:30  GRReporter
4745 прочитания

Елица Ценова, списание "Българите в Австрия"
Специално за GRReporter

„Е, най-после и гърците взеха драстично решение. Може и да се справят“. С тези думи ме посреща Михаела Вайс пред кварталното училище на 30 юни, ден след като гръцкият парламент прие предлагания от Европейския съюз пакет с мерки за избягване на фалит. От няколко години с нея заедно чакаме децата си да приключат с учебните занимания. Отдавна сме прехвърлили темите за учители, социална и образователна система. Почти цял месец вече обсъждаме обстойно кризата в Гърция. Михаела е около 35-годишна енергична и образована жена, работи в малка фирма за рекламни услуги и има две деца. Харесва Гърция, била е там на море и обожава маслините – „ей такива големи и черни“, описва тя кръг с палец и показалец. Сега не може да проумее какво и защо се случва в средиземноморската държава.

Ако кризата с дълга на Гърция е била предизвестена за повечето икономически анализатори и за политическия елит, за обикновения австриец тя беше почти шок. Въпреки случващото се в Ирландия, страховете за Испания и притесненията за Португалия, които от време на време се промъкваха в пресата, досега не се бе случвало утвърдена държава от Европейския съюз да изпадне в толкова тежък финансов колапс. Драматизъм в ситуацията внася и фактът, че това се отнася за член на еврозоната.

Австрия е сред дисциплинираните членове на Европейския съюз и една от държавите, които извличат най-много ползи от участието си в еврозоната. Макар и рядко, все още могат да се срещнат консервативно настроени граждани или привърженици на крайнодясната Партия на свободата, които твърдят, че ЕС е ненужна „окупация“, нарушаваща конституционно закрепения неутралитет на страната. Алпийската република се отличава с финансова стабилност, висок кредитен рейтинг (ААА), ниска безработица и социална стабилност. Тя беше сред най-слабо засегнатите от световната икономическа криза държави и сравнително бързо и безболезнено успя да се възстанови.

АВСТРИЯ ПРЕДУПРЕЖДАВА
Когато в края на 2009 стана пределно ясно, че гръцките финанси са в много по-трагично състояние от предполагаемото, Европа се впусна в търсенето на мерки, за да предотврати дълговата криза на страната. В началото на 2010-а срещу обещания за структурни реформи и бюджетни съкращения Гърция успя да подпише меморандум за финансова помощ с Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд. Още тогава Австрия изтъкна, че ще очаква по-голяма активност от страна на островната държава и предприемането на реални мерки за спазване на споразумението. Дни преди гласуването на третия транш от 9 милиарда алпийската република се оказа първата голяма държава от Европейския съюз, която каза „стоп“ на гръцката нерешителност и неспособност за драстични мерки. На 16 ноември 2010 тогавашният финансов министър Йозеф Прьол предупреди, че Австрия може да откаже да подкрепи отпускането на поредния транш през декември, тъй като Гърция не спазва своята част от договорката. В края на миналата година южната ни съседка започна с дългоотлаганите непопулярни мерки, които доведоха до протести и бунтове по улиците и площадите на големите градове. Появиха се и първите неприятни паралели със ситуацията в Аржентина през 2001.

НЕТЪРПЕНИЕ И ГНЯВ
„Очевидно гръцкото правителство е харчело много повече пари, отколкото е могло да събере от данъци“, разсъждаваше Михаела някъде в началото на май, когато започна да излиза информация за щедрата социална политика в Гърция, за неефективността на публичния сектор, за укриването на данъци и корупцията. Постепенно симпатията ù към островите, синьо-белите къщи и маслините започна да се топи. Тя разбра, че гръцката криза ще струва на Австрия повече от € 2,3 милиарда. „Когато са вземали големите бонуси, не са питали откъде идват парите, а сега се бунтуват“, възмущаваше се тя на хилядите протестиращи пред гръцкия парламент. Това беше и доминиращото настроение в онлайн форумите на големите австрийски вестници. Фактът, че Гърция е заблудила Европейския съюз по отношение на готовността си да покрие стандартите за влизане в еврозоната през 2001, на практика засили страховете на много австрийци. Дали пък и този път южната държава няма да приложи някакъв финансов трик, с който да скрие нарастващия вътрешен дълг, стигащ до 160 % от БВП? „Дори хората да спрат да ядат, пазаруват и харчат и да дават всичко спечелено за изплащане на дълга, ще са им необходими поне две години – започна да пресмята набързо рекламната специалистка. – А това няма как да се случи! Ще трябва да се откажат от много екстри“.

Нарастващите протести в Атина, натискът от страна на Европейския съюз за реално предприемане на драстични мерки за съкращения в бюджета и повишаване на данъците, коментарите относно милионите евро, които трябва да платят данъкоплатците от Европейския съюз заливаха първите страници на „Ди Пресе“, „Куриер“, Кроне Цайтунг и останалите медии в алпийската държава през юни. Негативните настроения спрямо тези, които стачкуват по улиците, „вместо да работят“, преобладаваха над тези, които се опитваха да обяснят, че причините за тази криза са не само икономически, а в много голяма степен и политически. Австрийците не се притесняваха да критикуват правителството си за това, че непрекъснато се съгласява да налива средства в закъсалата гръцка хазна. Мария Фектер, първата жена финансов министър на Австрия, беше обвинена, че парите на данъкоплатците се раздават непрозрачно и безконтролно. Нетърпение, гняв, страх и недоверие определяха настроенията на обикновените хора. Те се чувстваха излъгани от гърците, от европейските институции, от собствените си политици.

Категории: гръцка икономическа криза Австрия данъкоплатци Европейски съюз Елица Ценова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus