Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки маратонци в Бостън избегнали взривовете в последния момент

16 Април 2013 / 17:04:54  GRReporter
1058 прочитания

“Току-що говорих с Александра, която бягаше на маратона с нашия “пламък”. Каза ми, че се е спасила на косъм”, написа в социалната мрежа Facebook Павлос Диакумакос от дружеството на родителите на деца с неопластично заболяване “Пламък”. Така той разсея неизвестността около участта на един от членовете на доброволците-маратонци от организацията, които участваха в маратона в Бостън.

По-късно в интервю за телевизия Мега Александра Христодулопулу разказа колко близко се е намирала до мястото, където бе проведен атентатът.

“Бях минала финалната линия и мястото, където раздаваха медалите и вече се намирах на разстояние от около 150 – 200 метра. Чаках някои от останалите гърци да финишират и си мислех дали да не се върна към финалната линия и да ги чакам там. Точно в този момент избухнаха двата последователни взрива”.

Минута след първия взрив никой не е могъл да осъзнае какво точно се случва.

“Стоях пред две жени, които насочваха спортистите. В първия момент нямаше паника, но изведнъж видяхме как от финалната линия към нас идваха една голяма тълпа хора, които викаха “Бягайта, бягайте да се скриете”. След това се разбягахме в уличките, накъдето можеше всеки от нас. Взривът се случи пред финалната линия, на около 50 метра преди нея. Там имаше една трибуна...Извървях доста път, докато успея да намеря сигнал на мобилния си телефон. Той беше прекъснат в една доста голяма област”, завърши доброволката своя разказ.

Димитрис Андриопулос, турист в американския град и също участник в бостънския маратон разказа как е преживал събитията:

“Шокирани сме. Ние сме група от 12 гърци и отидохме да участваме в маратона. Аз финиширах 9 минути преди взрива. Бягах заедно с големия си син и един приятел. Но това, което ме шокира най-много е, че малкият ми син се намираше точно до мястото на взрива. Когато ни видя да минаваме той дойде към нас. Имахме късмета да не ни се случи нищо, но видяхме смъртта на няколко крачки от нас”.

Когато започнали взривовете той, децата и приятелят му вече се намирали на достатъчна дистанция от мястото на атентата.

“Нямахме възможността да видим какво точно се случва, защото вече се намирахме на голяма дистанция. Чухме обаче взривовете, които бяха много мощни и инстиктивно се наведохме, за да се предпазим. Стигнахме без никакви проблеми до хотела си, който се намира на около 300 метра от мястото на взрива. След това научихме какво се е случило и гледахме от прозореца хаоса, който настъпи в града”.

Димитрис допълни, че властите в Бостън са определили инцидента като “продължителен” и са предупредили жителите да стоят в домовете си и посетителите – хотелските им стаи.

Гръцкият консул в Бостън Илиас Фотопулос определи ситуацията като “много неприятна”. По думите му сред жителите и институциите в града цари смут. Той предаде също личната информация, че в Харвардския университет е била издадена заповед за евакуация на студентите.

Според консула и въпреки че не всички ранени по време на взривовете са идентифицирани, няма информация сред тях да има гръцки гражданин или член на гръцката диаспора в Бостън.

Студентката в Бостънския университет Катерина Кацури заяви, че веднага след атентата гърците, които учат в различни университети в града са започнали да говорят по телефона един с друг, за да установят, че са добре. “В началото, когато чухме, че ранените са десетки се уплашихме много, защото вероятността сред тях да са наши състуденти, които гледаха маратона беше голяма”, допълни тя.

Американецът от гръцки произход Стив Зароянис е бил сред публиката на маратона. Той не се намирал близо до мястото на взривовете, но ги чул от много близко разстояние. “В началото не разбрахме какво се случва. Но след това видяхме дима и хората, които викаха и бягаха. След това започнаха да пристигат линейките”, разказа той.

“Които и да са терористите, вече нищо няма да е същото. Те “убиха” една дългогодишна спортна традиция, която беше тясно свързана с историята на нашия град”, допълни Стив.  

Категории: Криминална хроника Бостън атентат взривове ранени гърци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus