Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки инвеститори с орязани депозити търсят обезщетение от Кипър

15 Юли 2014 / 15:07:03  GRReporter
842 прочитания

Жалбата срещу кипърската държава на гръцки инвеститори, чиито депозити бяха орязани от кипърските власти през март 2013, се превръща в юридически спор на междудържавно ниво.

Близо 100 гърци с депозити на стойност над 100 000 евро са завели иск срещу кипърската държава заради загубата на 50 милиона евро, причинена им от «bail-in».

Според кипърските медии, групата от 100-тината частни инвеститори се състои от вложители и притежатели на облигации на Народната Банка и на Банката на Кипър, чиито капитали бяха ангажирани от правителството след отпускането на спасителния пакет от 10 милиарда евро. В някои случаи засегнатите вложители са изгубили голяма част от парите си, спестявани цял живот.

Искът е внесен от адвокатските кантори Grant & Eisenhofer, Kessler Topaz Meltzer & Check and Kyros Law, заедно с международната адвокатска кантора Volterra Fietta, от името на засегнатите гръцки инвеститори, с цел последните да си върнат загубите, изчислени на над 50 милиона евро.

Според съобщение, разпространено вчера от екипа юридически представители, искът на гръцките вложители се базира на двустранното инвестиционно споразумение, подписано през 1992 между Гърция и Кипър, което предвижда, че страните първо трябва да се опитат да решат спора помежду си приятелски в рамките на минимум 6 месеца.

Ако в този срок не бъде постигнато взаимноприемливо решение на проблема, искането ще бъде отнесено за окончателно решаване чрез арбитраж на Центъра за разрешаване на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка.

Очакваната дата за подобно действие е месец януари 2015.

 

 

Категории: гръцки инвеститори депозити орязване обезщетение иск Кипър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus