Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки фермери получавали дотации за несъществуващи ниви с памук

28 Юни 2014 / 10:06:04  GRReporter
984 прочитания

Нов двоен случай на ощетяване държавата разкри икономическата полиция. Измамите са свързани със земеделци-производители, както и доставчици на семена от памук, които незаконно са получавали доста години. субсидии от Агенцията за плащания и контрол на обществените помощи за ориентиране и гаранции.

В рамките на разследването е открито, че са замесени петима гърци на възраст от 22 до 76 години, производители на памук в района на област Етолоакарнания, както и две частни фирми и осем земеделци от Килкис.

Срещу  замесените са повдигнати обвинения за измами, укриване на данъци, издаване на фалшиви данъчни документи и други нарушения на закона .

Как са осъществявали измамата с несъществуващи ниви

За случая в Етолоакарнания и замесените петима памукопроизводители, става ясно, че от 2006 до 2012 , за да получават незаконно паричните помощи по местни и европейски програми, са декларирали в Агенцията за плащания и контрол, че обработват земеделски площи с обща площ 370 декара.

За да докажат по-голяма площ на нивите, от действително притежаваните. Замесените са съставяли частни договори за обработка, в които не са попълвали действителното местоположение на терените, нито точните им размери.

От проверката на земеделските терени става ясно, че никой от тях не съответства първоначално заявените от производителите, нито по площ, нито по местоположение, дори не са могли да докажат, че са законните им притежатели.

Освен това терените са заявени едновременно и от други замесени производители, за да получат и те субсидии. Характерен е примерът на поне двама земеделци, които са декларирали като своя собственост, обработвана от тях самите, една от оспорваните ниви, докато в действителност тя е собственост на юридическо лице.

Само за 2011, когато приключва проверката, предизвиканата или вероятната (когато има опити за измама) щета за държавата е 30 000 евро общо. За целия период 2006-2012 общите щети ще се изчислят след приключване на проверката.

Фалшиви фактури на пазара на семена в Килкис

Във втория случай са проверени документите на доставчици на семена от памук в районите Килкис и Пела.

Проверката засяга законността на предоставяне на субсидии на памукопроизводители и се разпростира от предоставянето н а семена от памук на производителите от фирми, издаването на фактури, а в последствие внасянето на тези фактури и други документи от земеделци в Агенцията за плащания и контрол, след което исканията им за субсидии са били одобрени.

При разследването на двете фирми, издали фактурите са конфискувани множество фактури и товарителници.

От последвалата проверка става ясна както наказателната отговорност, така и административните нарушения на двете фирми, тъй като са издали фалшиви фактури за покупка на семена  на най-малко осем земеделски производители, които след това  са ги предоставили и са получили финансова помощ от Агенцията за плащания и контрол на обща стойност 83 755,58 евро.

Нарушенията на тези фирми се отнасят до укриване на данъци чрез издаването на фалшиви фактури, както и други данъчни нарушения.

Обвиненията срещу нарушителите са внесени в компетентните прокуратури в Месолонги и Килкис съответно, а данъчните документи са изпратени в съответните данъчни служби.

Категории: измама фермери памукопроизводители дотации несъществуващи ниви
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus