Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки американец предлага съд за Хенри Кисинджър за военни престъпления

13 Октомври 2014 / 16:10:57  Анастасия Балездрова
975 прочитания

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър носи огромна вина за турската инвазия в Кипър и трябва да бъде съден за извършване на военни престъпления, заяви на представянето на книгата си „Кисинджър и Кипър. Едно изследване за беззаконието” Джин (Евгениос) Росидис. Американецът от гръцки произход е бивш заместник-министър на финансите на САЩ и един от най-изтъкнатите представители на гръцката диаспора отвъд Атлантическия океан.

Според Росидис, причините поради които Кисинджър трябва да се яви пред Международния трибунал са няколко. „Първата е, че той е подкрепил напълно гръцкия диктатор Димитрис Йоанидис да извърши предварително подготвения от него преврат срещу кипърския президент, архиепископ Макариос. Кисинджър взема това решение въпреки че сътрудниците му в Държавния департамент са го съветвали да не го прави. Втората причина е, че той е подкрепил турската инвазия в Кипър, а с последвалите си действия практически е създал предпоставките за осъществяването на втората й фаза. Същевременно, с избирателно разпространена в медиите информация е създал необходимата атмосфера на прием на събитията в американското общество”, посочи Росидис.

В книгата си той нарича Турция „парадържава”, която „не е стабилен партньор на САЩ, НАТО и Запада като цяло, а действа в ущърб на техните интереси”. Според Росидис световната общност трябва да настоява за прилагането на международното право и на гласуваните от Съвета за сигурност на ООН резолюции за решаването на Кипърския въпрос. „Кипър е важен за Запада от всяка гледна точка. Първо, той е един непотопим самолетоносач, където военните бази на НАТО се намират на стратегическа позиция. Откритите големи залежи на природен газ засилиха неговото значение от икономическа гледна точка, а от политическа – Кипър е демокрация и пример за подражание за целия Близък Изток”.

Той призова американското правителство „да предприеме мерки за прилагането на законността” и допълни: „През 1974 положихме нечовешки усилия за да постигнем гласуването на икономически санкции срещу Турция от страна на Конгреса. Успяхме, въпреки че много хора считаха, че това е невъзможно. И трябва да знаете, че го направихме не заради Гърция или Кипър, а заради САЩ и техните интереси в региона”.

Неговата теза бе подкрепена от учредителя на организацията „Приятели на Кипър” в Лондон Костас Карас, който заяви, че Хенри Кисинджър избягва по всякакъв начин да говори за събитията в Кипър през 1974. „Същността на Кипърския проблем е прилагането на международното право. Напоследък турския президент Реджеп Таип Ердоган говори  за две държави в Кипър. Това противоречи напълно на резолюциите на ООН. Защо обаче никой не реагира от страна на Запада?”.

От своя страна, председателят на Американо-гръцкия институт, който издава книгата Никос Ларингакис посочи: „Институтът е създаден през 1974 именно заради турската инвазия. Според нас решаването на Кипърския въпрос е в интерес на САЩ, затова и призовахме Вашингтон да се обяви открито срещу продължаващото беззаконно поведение от страна на Турция”. 

Категории: Политика Кипърски въпрос Хенри Кисинджър турска инвазия преврат архиепископ Макариос Джин Росидис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus