Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката политика като движещ се пясък

20 Август 2014 / 17:08:51  Анастасия Балездрова
627 прочитания

Идващият край на лятото донесе раздвижване в позамрелия по време на отпускарските месеци политически живот. Както всяка година по това време някои анализатори започнаха да говорят за вероятността от предсрочни избори, но този път вероятността този сценарий да се изпълни не е малка.

Катализатор за провеждането на парламентарни избори следващата пролет се очаква да бъде изборът на президент на Гърция от парламента. До момента не е ясно дали управляващата коалиция ще успее да осигури необходимото мнозинство гласове, за да избегне преждевременния вот. В същото време, според коментатори основната опозиционна партия СИРИЗА ще направи всичко възможно да предизвика предсрочни избори, като за тази цел ще използва изборите за президент. Намеренията на левите станаха ясни след изявленията на говорителя на партията Панос Скурлетис, който заяви, че СИРИЗА вероятно няма да предложи свой кандидат за поста. Той аргументира това решение с обяснението, че ако настоящият парламент избере нов президент, това ще означава, че правителството ще има възможността да продължи „политиката на меморандумите” – нещо, на което СИРИЗА иска да противодейства.

Левите все пак продължават да търсят съмишленици сред останалите опозиционни партии с цел да създадат общ фронт срещу изборите за президент. Според коментатори обаче ръководството на партията е обезпокоено от убеждението на премиера Андонис Самарас, че правителството ще успее да подсигури мнозинство от 180 гласа, което да избере президент. Затова и все повече сред тях се налага мнението, че СИРИЗА не трябва да улесни нещата за Самарас, като предложи кандидат, когото премиерът евентуално ще одобри и приеме.

Паралелно с това, след безпрецедентното си посещение на Атон, лидерът на партията Алексис Ципрас провежда непрекъснато срещи с представители на различни професионални организации с цел да открие диалог и с по-„консервативните” сред тях като земеделците, адвокатите и собствениците на малки производствени фирми.

От друга страна, в Нова демокрация назряват вътрешнопартийни бунтове, без това да означава, че съществуват тенденции за оспорване на ръководството. Негативните реакции на депутатите от най-голямата парламентарна сила започнаха с прилагането на новия закон за облагане на недвижимото имущество и „грешките” в изчислението на цените на имотите, които разяриха много от гласоподавателите им. Проблемът все още не е напълно решен и продължава да е сред основните теми в публичната дискусия. Предвид вероятността от предсрочни избори много от депутатите решиха да приложат натиск включително и по националистически въпроси, за да удовлетворят електората си.

Същевременно министърът на здравеопазването Макис Воридис отправи публична покана към лидера на партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис да се върне в Нова демокрация, а ден по-късно парламентарният представител на сините Адонис Георгиадис призова всички, които са напуснали партията заради меморандума да се върнат обратно. Той не изключи нито лидера на Независимите гърци Панос Каменос, който отвърна негативно, остро и с нападки.

По-малкият коалиционен партньор ПАСОК също се опитва да привлече отново загубения си електорат с помощта на националния план за реорганизирането на Гърция след изтичането на меморандума за икономическа помощ, който ще бъде представен от Евангелос Венизелос на 7 септември в рамките на Международното търговско изложение в Солун. От ПАСОК се готвят да отбележат 40-годишнината от създаването на партията на 3 септември 1974, като виждат в тази дата началото на опита за възраждането й. За тази цел те се опитват да привлекат колкото се може повече членове и симпатизанти на партията. Едно от емблематичните действия в тази насока ще е обявяването на завръщането на министъра на образованието Андреас Ловердос в ПАСОК.

И докато старите партийни формации използват традиционни методи, за да мобилизират електората си, новосъздадената партия „То потами” на Ставрос Теодоракис провежда непрекъснати акции в различни краища на Гърция. Издадената наскоро програма бе раздадена от самия Теодоракис и доброволци в центъра на Атина, а получилите я граждани получаваха и покана да дарят няколко евро за финансирането на партията. След провелия се през юни в Лаврио първи конгрес на „То потами”, към него се присъединиха влиятелни в обществото личности, известни от участието си в либерални формации като историка Танос Веремис и преподавателката по икономика Антигони Лимбераки. До момента сътрудничеството им се изразява с участието в Комисията за диалог, без да е ясно дали и кога ще станат членове. 

Категории: Политика партии Нова демокрация СИРИЗА ПАСОК То потами избори за президент предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus