Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция залови рубенсовия “Лов на глиган”

02 Септември 2011 / 09:09:03  GRReporter
5279 прочитания

Гръцката полиция залови шедьовър на фламандския художник Питър Пол Рубенс, откраднат от Кралския музей в Брюксел, Белгия през 2001. Издирваният от Интерпол и ФБР “Лов на глиган” бе открит в багажника на автомобила на 65-годишен бивш антиквар и 40-годишна звезда от гръцка провинциална телевизия. Произведението е създадено между 1618 и 1620 година и на черния пазар е оценявано около 15 милиона евро. Странното е, че се оказва, че двойката всъщност е невинна и намала представа за истинската самоличност на картината.
    Шедьовърът на Рубенс по незнайни канали на международната контрабанда с крадени произведения на изкуството се оказал в гостната на виден гръцки колекционер. Явно един от малкото, които могат да си позволят да отделят въпросната сума и които имат контакти на толкова високо ниво сред престъпните среди, търгуващи с крадени произведения на изкуството. Но икономическата криза ударила и въпросния колекционер, който имал нужда от пари в брой и решил да се раздели с рубенсовия “Лов на глиган”.
    Така произведението се оказали в автомобилния багажник на двойката търговци, които се хванали в капана на мнимите купувачи. А те били служители на гръцкото Министерство на културата и на полицията. След дълги пазарлъци мнимите купувачи и търговците се споразумели за цена 6 милиона евро и насрочили срещата си, която се оказала фатална. Двамата задържани, които живеят в атинското предградие Вула нямат нищо общо с първоначалната кражба на картината от белгийския музей. Кои са “майсторите” на обира до момента не е известно, така че разследването по случая продължава. Търси се и предишният “собственик” на картината.
    Въпреки, че полицията не е съобщила официално за кое произведение на Рубенс става дума, анонимни източници съобщават, че това е рисуваната с маслени бои “Лов на глиган”. Тя притежава всичките характерни черти на фламандската живописна школа от онзи период и особено така наречената холандска светлина. Представлява ловна сцена с всички подробности по образите на хората и животните с подчертаното извайване на мускулите им. Размерите на картината са 28х52 сантиметра.
    Не е тайна, че в Гърция има частни домове, които са украсени със шедьоври на световното изящно изкуство, макар че може би се броят на пръсти. Не е тайна, че и Гърция има колекционери със световен размах. Впечатление обаче прави непредпазливостта, с която един такъв колекционер е решил да продаде картина с такава известност без да се страхува, че ще попадне в ръцете на правосъдието. По време на криза обаче всичко е възможно.

Категории: Рубенс Лов на глиган открадната картина белгийски музей гръцки колекционерКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus