Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция ще арестува престъпници чрез Facebook

20 Юни 2014 / 11:06:29  GRReporter
739 прочитания

По силата на нов закон гръцката полиция може да създава фалшиви профили в социалната мрежа Facebook с цел да залавя заподозрени за детска порнография и други престъпления лица, пише гръцкият всекидневник То вима. Занапред тактиката на създаване на виртуални субекти в социалните мрежи няма да има за цел само да търси улики, но и ще може да доказва наличието на престъпна дейност.

Всички важни отдели на полицията разполагат със специални анализатори, които следят публикациите във Facebook, като целта им е да открият връзки между заподозрени лица, заподозрени за извършването на престъпления и дори откраднати предмети, с които се хвалят предимно крадците с чуждестранен произход.

Законът бе гласуван преди няколко дни и е основан на европейска директива. От тук нататък всеки разговор, който показва наличието на престъпно действие или искане за изпращане на снимки и други файлове от страна на полицай – създател на фалшив профил ще дава сигнал за арест на неговия събеседник в социалните мрежи. Виртуалните субекти, които създават органи на гръцката полиция са обезпечени със специален сертификат. Така, който бъде заловен за някаква престъпна дейност ще бъде арестуван, а всички електронни съобщения, „харесвания”, снимки и съобщения в чата на социалните мрежи ще представляват доказателствен материал.

Освен това новият закон предоставя възможността за директен арест на педофили, които просто се свързват със сайтове, където се представят изнасилвания на деца. По този начин за пръв път ще се наказва дори гледането, а не само разпространението на порнографски материали с участието на деца. В същото време полицията ще има правото да премахва незабавно подобни електронни адреси.

По такъв начин полицейските власти успяха да открият един 21-годишен младеж, който уби бездомна жена в парка в атинското предградие Глифада около Великден тази година. От дейността му в интернет те разбрали, че е сатанист и е убил жената с идеята, че я принася в жертва на дявола. По време на разследването полицаите установили, че той споделил извършването на убийството с други потребители.

Чрез публикациите им във Facebook бяха разкрити също извършителите на убийствата на едно младо момиче в Кастория през 2011 и на 30-годишен мъж през 2010.

Методът на действие на властите е следният: След извършването на убийство, чиито мотиви не са ясни полицията често разследва „профила” на жертвата в социалните мрежи с цел да установи на „стените” им някоя съмнителна публикация, „харесване” на снимка или каквото и да е друго, което може да бъде свързано с убийството.

Освен това създават „схеми” на банди като анализират общите „приятели” на основната група заподозрени и правят съответните връзки и сравнения. Паралелно с това разследват каква е била дейността на заподозрените в социалните мрежи в часа на извършването на престъпленията. По този начин полицията е в състояние да провери тяхното алиби. За резултатността на метода са показателни два случая, в които полицията успя да разбие престъпни банди на албански граждани, понеже откри в профилите на членовете им снимки, на които те позирали с пистолети, пачки с пари и други откраднати предмети. 

Категории: Криминална хроника социални мрежи полиция арест престъпления педофили
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus