Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция познава крадците на картината „Глава на жена“ на Пикасо

02 Ноември 2013 / 17:11:40  GRReporter
1167 прочитания

Трима криминално проявени са на мушката на органите на реда във връзка с кражбата на картина на прочутия испански художник Пабло Пикасо, както и на други две картини с по-малка стойност, извършена преди 21 месеца от Националната художествена галерия.

В разследването участват и служители на Националната следствена служба, които изглежда са свили обръча около заподозрените. За първи път от доста време следователите демонстрират оптимизъм за пълното изясняване на случая, тъй като смятат, че данните, с които разполагат са „абсолютно точни“.

Въпреки това служителите на реда прилагат тактиката на „безкрайното търпение“, както я наричат, за да открият местонахождението на откраднатите произведения на изкуството и да разкрият неизвестната до момента самоличност на лицето, поръчало кражбата на картините.

На практика това са двете големи „бели петна“ в разследването на органите на реда и на тайните служби, тъй като изглежда от полицията и следствената служба вече знаят имената на двамата физически извършители и на посредника в крупната кражба.

Нека припомним, че рано сутринта на 9 януари 2012 от Националната художествена галерия на Гърция бе открадната картината „Глава на жена“, нарисувана от Пабло Пикасо през 1939, произведението «Мелница» от ранния период на холандския художник Пиет Мондриян, и една скица на религиозна илюстрация от началото на 17 в., на италианеца Гулиелмо Кача-Монкалво.

Извършителят, който на охранителните камери се вижда, че е бил маскиран, първоначално се е погрижил да отклони вниманието на пазача на сградата с фалшиво задействане на алармата. Впоследствие счупил прозорец и проникнал в сградата, където се пазели трите картини. След като ги откраднал, извършителят седнал на стълбите, водещи към подземието на Галерията, и се опитал с нож да махне рамките на картините. От анализа на данните следователите са стигнали до извода, че на физическия извършител на кражбата са били дадени ясни инструкции да отмъкне именно картината на Пикасо, а не други също ценни картини, намиращи се в същото помещение.

Съучастникът, стоял на пост

Също така стана ясно, че в обира е участвало още едно лице, което е стояло на пост. Изглежда и двамата физически извършители на кражбата имат криминално минало, с участия в обири и кражби. Според източници, и в други случаи са се целели в произведения на изкуството.

За да попаднат на следите на двамата извършители служителите на Гръцка полиция и на Националната следствена служба са анализирали записи на мобилни телефони, и сканиране на регистрирани мобилни телефони в района, по времето, когато е извършена кражбата в Галерията. Наложило се е също така да бъдат подслушвани телефони. Изглежда обаче властите са имали и информатори, както и съдействие от страна на частни лица, които са дали нови насоки на разследването.

Според събраните до момента данни, ролята на посредник в кражбата на картината на Пикасо е имал бивш обвиняем за изнудване и редица други престъпления, за когото през последните години се смятало, че „се е оттеглил от криминалната сцена“ и вече не занимавал разследващите органи.

Ключът към разследването

Този човек се смята за «ключа» в разследването, тъй като е свързан пряко с физическите и моралните извършители на кражбата на картини. Според разследването на Гръцка полиция и Националната следствена служба, ролята му е още по-ключова, тъй като не е изключена възможността откраднатите картини да са все още у него.

Във всеки случай служителите на разследващите органи, въпреки че са се опитвали по много начини да измъкнат някаква информация от въпросното лице, все още не са открили нито важни негови разговори с поръчителя на кражбата на картините, нито самите откраднати произведения на изкуството.

Освен това, както почерта източник от разследването, «незначително участие в този случай без пряка връзка с кражбата или пласирането на картините, изглежда е имал и пети човек, който и друг път по различни поводи е занимавал органите на реда».  

Разследващите случая смятат за неокончателна всяка преценка за съдбата на трите окраднати картини. Според първия сценарий, картините се намират на гръцка територия, вероятно на някой остров за по-голяма сигурност, който се намира под контрола на гръцкия последник с криминално минало. Въпреки това не е изключена вероятността картините вече да са прехвърлени в чужбина, най-вероятно в страни от Централна Европа, като Швейцария или Австрия, където тази търговия процъфтява.

Според източници обаче «случаят е стигнал до там, че може във всеки един момент да последва впечатляващо развитие».

 

 

 

Категории: Глава на жена Пабло Пикасо кражба Национална художествена галерия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus