Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката икономиката ще стигне до задънена улица

13 Май 2012 / 15:05:54  GRReporter
2614 прочитания

Банката на Гърция и финансовото министерство се опитват да изработят авариен план, който ще предотврати вътрешния фалит на страната в случай, че бъде прекъсната икономическата помощ от Европа. Достоверни източници от икономическия екип на правителството и служители от Дирекция „Главно счетоводство” смятат, че помощта от Европа и Международния валутен фонд ще бъде замразена, докато не бъде сформирано правителство и не бъдат възстановени каналите за комуникация с Брюксел и Вашингтон.

Същите източници отбелязват, че средствата, необходими за изплащане на заплати, пенсии, помощи за безработица и други социални плащания, надхвърлят 4 милиарда евро на месец, като държавата разполага с необходимите средства за тези плащания до края на юни. При това нуждите на Националния осигурителен институт за изплащане на пенсиите се увеличават с всеки изминал месец, поради вълната от нови пенсионери, които се пенсионират, защото имат право на това, а са изгубили работата си. За да бъдат посрещнати повишените нужди на Фондовете е осигурена помощ от 350 милиона евро, които ще бъдат изплатени като извънредна субсидия в средата на юни.

Впоследствие и в зависимост от степента в която ще бъде замразена помощта от 14,1 милиарда евро, предвидена в договора за заем и меморандума, одобрени от парламента, финансовото министерство ще ореже постепенно всички субсидии към държавните институции, юридически лица, към органите на местното самоуправление, държавните предприятия, които ще трябва да приспособят разходите си в зависимост от приходите си. В затруднено положение ще се окажат осигурителните фондове, които ще бъдат принудени да отложат плащането на еднократните обезщетения и плащанията за медицинско обслужване.

За да бъде предоставено време на страната да преодолее създалата се политическа безизходица, и ако се наложи, ще бъдат използвани и наличните средства в размер на 3 милиарда евро от Фонда за финансова стабилност, предназначени за покриване на извънредните нужди на банките. Ако обаче процедурите по рекапитализиране на банките бъдат извършени – дори и от едно служебно правителство - с използване на гаранциите в размер на 24 милиарда евро, внесени от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), тези 3 милиарда евро може да бъдат предоставени за покриване на други спешни нужди.

Ясно е, че ако бъдат изчерпани всички възможности и фондовете бъдат опразнени, за някои държавни институции ще последва „внезапна смърт”, тъй като няма да са в състояние да изплащат заплатите на служителите си.

Само в краен случай на вътрешен фалит на страната е вероятно да бъде орязана част от възнаграждението на държавните служители.

Послание от Брюксел

Посланието за спирането на помощта вече бе изпратено по категоричен начин до гръцкото правителство. В четвъртък европейските партньори „окастриха” с 1,1 милиарда евро транша от 5,3 милиарда евро, който се предвиждаше да плати EFSF на 10 май.

Директорът на EFSF Клаус Реглинг потвърди, че траншът към Гърция е отпуснат, но уточни, че няма да бъдат отпускани други средства след юни, докато не приключи новата мисия на надзорната Тройка в Атина.

Дирекция „Главно счетоводство” на гръцката държава също потвърди, че в държавната каса е получена част от транша, предвиден в меморандума, в размер на 4,2 милиарда евро. Остатъкът от 1,1 милиарда евро се очаква да бъде преведен през юни, но вече нищо не бива да се счита за сигурно. Сумата от 4,2 милиарда евро ще бъде използвана за изплащане на облигации на Европейската централна банка, които изтичат на 18 май, както и на лихви.

За заплати и пенсии - 50% от разходите

* 50% от разходите на държавата отиват за заплати и пенсии. Въпреки направените съкращения, перото за пенсии тази година ще надхвърли 31 милиарда евро, а за заплати на държавните служители, военните, полицаите и работещите в органите за местно самоуправление са предвидени 17,9 милиарда евро.

* Поради кризата и повишената безработица, разходите за социални помощи също са нараснали и тази година ще достигнат 14,1 милиарда евро.

* За функционирането на държавата ще бъдат отпуснати 10,9 милиарда евро, а перото за публичните инвестиции се оформя на 7,9 милиарда евро.

* Държавата има други разходи в размер на 2,9 милиарда евро, и ще преведе на Европейския съюз 2,4 милиарда евро от приходите от ДДС.

* Разходите за лихви, след «окастрянето», ще възлязат на 13 милиарда евро, като до момента са внесени 6 милиарда евро.

* Държавата предвижда да събере от данъци 52,2 милиарда евро, от европейските фондове 4,7 милиарда евро, от вноски в осигурителните фондове 20 милиарда евро, и от местни такси 8 милиарда евро.

Разходите за функционирането на държавата може да надхвърлят 100 милиарда евро до края на годината

Предвид заформящия се кошмар, Банката на Гърция и финансовото министерство информират подробно партиите за финансовата ситуация, която ще се създаде ако спре окончателно помощта, предвидена в договора за заем. Държавата няма да може да плаща предвидените лихви за обслужване на дълга и постепенно ще бъде принудена да орязва заплати и пенсии.

Категории: гръцка икономика финансово министерство Банка на Гърция план договор за заем
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus