Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката дилема на предстоящите избори

28 Април 2012 / 17:04:47  GRReporter
1829 прочитания

Сериозни дилеми ще поставят пред своя електорат лидерите на двете големи партии  Нова демокрация и ПАСОК, през последната седмица преди решаващия сблъсък на 6 май. Андонис Самарас ще постави въпроса за опасността от евентуално безвластие, и за това кой би могъл да преговаря отново за договора за заем и да осигури обществена подкрепа, без да рискува европейската принадлежност на страната. Евангелос Венизелос от своя страна ще обърне внимание на необходимостта страната да има стабилно правителство след изборите, и ще постави въпроса докъде може да доведе „наказателния” вот. Във всеки случай противопоставянето между Самарас и Венизелос ще се ограничи до паралелни речи и интервюта, след като опитът за „телевизионен двубой” с участието на лидерите на останалите партии претърпя пълен провал.

По-конкретно дилемите, поставени от лидера на ПАСОК са четири. Първата, както бе посочено, е необходимостта страната да има правителство. Продължаването на европейската перспектива на страната е втората дилема, поставена от Евангелос Венизелос. Според него, евентуалната победа на сили, които лицемерно искат отхвърляне на меморандума, би извела автоматично Гърция както от еврозоната, така и от Европейския съюз.

Във връзка с това се поставя и още един ключов въпрос, а именно кой може да представлява страната в Европейския съюз, като най-благонадежден партньор. Според сътрудниците на лидера на ПАСОК през деветте месеца, през които Венизелос води преговорите с Европа като вицепремиер и министър на финансите, той е доказал на практика, че е способен на това.

Третата дилема се отнася до основното предложение, отправено от всеки един от основните играчи, които се стремят към властта. Според анализ, първият основен играч е Нова демокрация, която със своето упорство да управлява самостоятелно и формулирането на неприложими политически програми води към един нереалистичен и неясен път. Вторият основен играч е съставен от един фронт с неясен политически произход, който е против меморандума, и малко или много „иска да получи парите без да се ангажира със задължения”. Третият основен играч е ПАСОК, който изглежда е единствената политическа формация, която има шанс да навлезе в средното политическо пространство. От тази позиция в средата на политическия спектър ПАСОК може да постигне двупосочно разширение, за разлика от Нова демокрация, която се е „капсулирала” в стратегията за ограничаване на загубите, произтичащи от дясното пространство.

Четвъртата и най-важна дилема е изборът между един емоционален вот и един вот, резултат от логически размисъл. В ПАСОК подчертават, че разбират гнева на избирателите, но ги призовават да осъзнаят, че веднага след изборите има един конкретен път, който трябва да бъде изминат, а това може да направят само благонадеждни политически сили.

От своя страна Нова демокрация се стреми да си върне избирателите, които са я напуснали, за да подкрепят различни леви и десни политически формации, и да постигне максимална мобилизация на електората си.

Целта е да се смекчат настроенията за „наказателен” вот на гражданите, което лидерът Самарас ще се опита да направи чрез дилемите, поставени от Нова демокрация. Може фразата «самостоятелно правителство» да е изчезнала от политическия речник на Самарас, но опасността от безвластие и необходимостта от „политическа стабилност” господстват в публичните му изяви през последните дни. Основните дилеми са две и се отнасят до състоянието на икономиката, както и до осигуряването на обществена подкрепа, която за лидера на Нова демокрация е също толкова важна. По отношение на първата Самарас ще призове електората да избере този, който може да предоговори условията на меморандума без да постави в опасност страната, като използва настроенията в Европа, които оспорват неговата ефективност.

Дилеми ще бъдат поставени и пред гласоподавателите, които избират с други критерии, а не само „меморандум – антимеморандум”. «Кой може да приложи това, от което се нуждае страната? Нова демокрация или някоя малка партия на протеста?», подчертава при всеки удобен случай Самарас, като представя програмата на Нова демокрация по въпросите на сигурността, здравеопазването, образованието и институционалните промени, обявени преди няколко дни в Запио. От централата на Нова демокрация смятат, че поставянето на тези въпроси ще спомогне в значителна степен за „завръщането” на избирателите, показали склонност към преместване в дясно от партията, както и за привличането на част от електората, която се сблъсква с трудности в ежедневието си.

След представянето на икономическата програма, както и след двете включвания на бившия премиер Константинос Караманлис, от ръководството на Нова демокрация намекват, че има явно подобряване на образа на партията. Вчера Самарас посети родния град на основателя на партията Константинос Караманлис – Серес, а следващата сряда по време на словото му в Солун ще присъства и бившият премиер.

По-рано Самарас посети Кавала и платформите за добив на нефт от находището Принос-Тасос, като по този начин изрази символично решението си страната да направи всичко необходимо за добива на нефт и природен газ във всички гръцки морета. Президентът на «Кавала Oil ΑД» Василис Папас предаде на Самарас цялостно проучване за експлоатация на находищата.

На 1 май Самарас ще представи в Лаврио правителствената програма на Нова демокрация по въпросите на безработицата. Лаврио е район с особено висока безработица.

Категории: избори Гърция ПАСОК Нова демокрация самостоятелно правителство дилеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus