Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката армия извърши драматична хуманитарна операция в Либия

01 Август 2014 / 15:08:53  GRReporter
1156 прочитания

Сцени като на кино се разиграха в Либия щом акостира фрегатата от военния флот “Саламис”, за да изведе блокирани във военната зона гърци. Операцията беше проведена при трудни условия.

Според сигурни източници, след плаване приблизително 27 часа (650 мили) “Саламис” е акостирала в пристанището на Триполи вчера следобед, и група морски пехотинци е осигурила в периметъра на пристанището подходящо място, от където персоналът на фрегатата да може да вземе блокираните гърци.

Военният кораб е останал на безопасно разстояние, близо до пристанището. Водолази от групата са се качили на надуваеми лодки и са излезли на сушата. След като са осигурили безопасното качване на гражданите, е започнал процесът по превозването им. Но бурното море не им е позволило да прекарат 186-те души на фрегатата. Заради голямата височина на вълните превозването им е продължило с 2 либийски лодки.

Отбелязва се, че по време на цялата операция от сушата към фрегатата, морските пехотинци са съпровождали лодките, а “Саламис” е запазвала режим на готовност и безопасност за защита на гражданите и за посрещане на евентуална заплаха.

След това фрегатата е отплавала и се движи към пристанище Пирея, където се очаква да пристигне рано сутринта в събота, 2 август.

Трябва да се отбележи, както подчертава и Associated Press, че в момента, в който фрегатата е пристигнала в Либия, там са избухнали жестоки сблъсъци между воюващите страни. В района на летището последователно са избухвали взривове, правейки мисията още по-опасна.

Министърът на националната отбрана Димитрис Аврамопулос поздрави кадрите на военния флот, които са участвали в мисията “Агинор”. Той изрази задоволството си от отличното планиране и изпълнение на операцита, с която от Либия са изведени служители на гръцкото посолство, гръцки граждани, както и чужди граждани. В изявлението му се казва още, че успешното завършване на мисията потвърждава активната роля на Гърция в региона.

 

Категории: Либия хуманитарна акция военна фрегата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus