Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката S&B се слива с френския гигант за индустриални минерали Imerys

06 Ноември 2014 / 10:11:52  GRReporter
1183 прочитания

Днес се подписва едно от най-големите международни споразумения в историята на гръцките компании. Гръцката S&B, собственост на семейството на Екатерини Кириакопулос ще бъде погълната от най-голямата компания за индустриални минерали в света – френската Imerys. След сливането гръцката компания ще контролира 4,5 на сто от френската, а бившият председател на Асоциацията на гръцките индустриалци Одисеас Кириакопулос ще стане член на управителния съвет на Imerys.

В ексклузивно изявление за гръцкия всекидневник “Катимерини” той посочва: “Преговорите с френската група продължиха шест месеца. Целта на ръководството бе да се подсигури бъдещето и развитието на S&B. Дейностите на компанията в Гърция ще продължат без никакви смущения в нейните функции. Сливането е свързано с всички дейности на S&B с изключение на бокситите”. По думите на Одисеас Кириакопулос стойността на споразумението ще надхвърли сумата от 550 милиона евро.

Френският гигант в сектора на добива на минерали обяви сключването на сделката на френската Κомисия по ценните книжа и фондовите борси в късния следобед във вторник, тъй като акциите му са част от ценните книжа с голяма капитализация, които съставят борсовия индекс Cac 40. Капитализацията на Imerys на френската борса е около 4 милиарда евро. Както Одисеас Кириакопулос посочва в изявленията си пред “Катимерини”, френската група има силна база на ликвидност. Това се доказва от факта, че лихвеният процент на корпоративните облигации не надхвърля 3,1 на сто. За сравнение лихвата на корпоративната облигация на S&B е над 9 на сто.

Компанията Imerys е учредена през 1880 и в продължение на много години името й е било Imetal. Тя е създадена от фамилията Ротшилд чрез обединението на няколко от многото й дъщерни компании в сектора на металите и минната промишленост.

Първоначалната дейност на групата е бил добивът и преработката на никел, а името й - Société Penarroya-Le Nickel (SLN). През 70-те години групата разширява дейността си.

След 1990 Imetal фокусира дейността си в сектора на индустриалните минерали и поглъщането на компании. По-късно и чрез откупуването на компании се разширява в секторите на огнеупорните материали, глината, керамичните тела и техническата керамика.

Imetal се преименува на Imerys на 22 септември 1999.

Днес френската група има присъствие в повече от 50 държави с повече от 250 промишлени обекти. Тя управлява над 120 мини и изнася 30 различни видове минерали и минерални групи. През 2012 групата е реализирала продажби на стойност над 3,9 милиарда евро. Седалището на Imerys е в Париж, а общият брой на служителите й е 16 000 души.

Категории: ИкономикаКомпании индустриални минерали Imerys S&B сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus