Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката Десница предлага съюз на Юга срещу строгия Север

23 Април 2012 / 17:04:10  Анастасия Балездрова
982 прочитания

Създаването на съюз между страните от европейския Юг предложи лидерът на партия ЛАОС Георгиос Карадзаферис по време на пресконференция по повод на предстоящите парламентарни избори в страната.

„Необходимо е всички страни от Юга да се разберемпомежду си и да започнем да действаме заедно. Нашият регион може да страда, но в същото време става и по-мощен. Така Югът ще може да се опълчи на политиката на Германия и да започне да налага неща на Севера”. Председателят на крайнодесните заяви, че освен Гърция, Испания, Италия, Португалия, „както и Ирландия, която е по-встрани”, в коалицията ще участва и Франция. „Политиката на френските социалисти е близо до нашата. Добрият процент, който получи Франсоа Оланд на първия тур на президентските избори ни дава надежда. Никола Саркози загуби политическата си мощ, понеже не посмя да се опълчи на Ангела Меркел”.

Георгиос Карадзаферис изрази убеждението си, че партията му ще успее да постигне добър изборен резултат, като получените гласове ще бъдат повече в сравнение с изборите през 2009. И добави, че ЛАОС ще бъде на линия в деня след изборите.

Той отправи нападки към лидерите на ПАСОК и Нова демокрация и ги обвини, че с предизборните си обещания се опитват да измамят гласоподавателите. Лидерът на ЛАОС нарече Евангелос Венизелос „лъжец”, а за Андонис Самарас се запита защо не е осъществил всичко, което обяви вчера по време на петмесечното си доминиране в правителството на Лукас Пападимос.

„Двамата гладиатори подписаха писмо до директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, в което се обвързват, че няма да упражнят политика, противна на меморандума”. Той се запита как е възможно Евангелос Венизелос и Андонис Самарас да обещават различни неща на електората си, „след като ръцете и краката им са вързани, така че не биха могли да предоговорят каквото и да е след изборите”.

„Затова искам друга политика”, каза Георгиос Карадзаферис и допълни, че би могъл да се сработи с всички, които подкрепят различна от настоящата политика”. Той все пак остави едно отворено „прозорче”, като каза, че не изключва напълно възможността за сътрудничество с ПАСОК и Нова демокрация, „стига техните лидери да се покаят”.

Георгиос Карадзаферис призова гръцките граждани да гласуват разумно. „Знам, че хората са сърдити, но трябва да проявят разум, когато застанат пред избирателните урни. Гневът е лош съветник, той води до грешки и престъпления”.

Като се очакваше той отправи нападки срещу „Златна зора” и я определи като партия, която събужда спомени от времето на хитлеристката власт в Европа. За „Независимите гърци” на Панос Каменос, които черпят и от неговия резервоар от гласоподаватели мнението на Георгиос Карадзаферис е, че високите проценти от социологическите проучвания за тях са пресилени.

„Вече го няма „десният блок”. В момента се намираме разпръснати в един квартал и искрено се надявам, че гръцкият народ ще постави около масата на дискусията здравомислещи хора”.  

Той отказа да последва доскорошната „заплаха” на Андонис Самарас, че ще има и други избори, ако тези не успеят да излъчат самостоятелно правителство. Лидерът на ЛАОС изрази мнението, че ПАСОК и Нова демокрация ще успеят да спечелят 150 места в следващия парламент и представи своята „Бяла Библия”, в която описва драматичните събития около сформирането на кабинета на Лукас Пападимос и последвалите драматични преговори през март, когато той оттегли участието си от него.

Относно отправеното си преди известно време предложение за предоставяне на правото за притежание на оръжие, Георгиос Карадзаферис заяви, че партията му не е привърженик на саморазправата. „Ние вярваме в законите и реда. Когато обаче те не се спазват по вина на правителствата хората трябва да могат да защитят себе си и своите семейства. Затова предлагаме да се даде право за притежание на оръжие на гражданите, които спазват законите”.

Категории: ПолитикаЛАОС Георгиос Карадзаферис избори парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus