Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцка стена от мълчание за унищожаването на противопехотните мини

09 Октомври 2014 / 13:10:28  Анастасия Балездрова
1265 прочитания

Трагичният инцидент в цеха за утилизация на противопехотни мини в с. Горни Лом и появилата се в български медии информация, че боеприпасите са били част от арсенала на Гърция провокираха GRReporter да потърси данни за тях и за начина, по който са стигнали за унищожение до България.

„По силата на Отавския договор, влязъл в сила през 1999, Гърция пое ангажимента да унищожи четири вида противопехотни мини”, заяви пред GRReporter говорителят на Генералния щаб на гръцката армия. Той поясни, че във връзка с унищожаването им армията е сключила договор с държавната компания „Гръцки отбранителни системи” (“Hellenic Defense Systems S.A.”), която е отговорна за разпорежданията във връзка с унищожението на мините.

Междувременно възникна въпросът какъв е точният брой на мините, които е трябвало да бъдат утилизирани. Отговора открихме в сайта на Международната коалиция за забрана на противопехотните мини. Заслужава да се отбележи, че  през 1997 тя получи Нобелова награда за мир за своята дейност.

Според публикувания на 2 април 2008 доклад, Гърция е една от изоставащите в изпълнението на поетия ангажимент страни, а приблизителният брой неунищожени противопехотни мини е 1,6 милиона. В същия текст се посочва, че Гърция не е информирала останалите страни – участнички в споразумението за неуспеха си да спази регламентирания срок. „Очевидно страната все още не е сключила договор за унищожението на мините. Към днешна дата тя не е унищожила никаква част от мините си”, пишат още авторите на доклада от ICBL.

Данните съвпадат с публикуваната в сайта на мрежата за гражданско действие Блулинк информация. Според нея на 6 юли 2008 инженер Петър Пенчев от НД „Екогласност” отправя искане до тогавашния премиер Сергей Станишев, в което призовава за намеса на държавата относно спирането на вноса на 1,6 милиона противопехотни мини от Гърция за унищожаване в България.

В продължение на повече от една година активистът не получава никакъв отговор и междувременно обжалва мълчанието на правителството пред Върховния административен съд. Едва на 7 октомври 2009 Пенчев получава писмен отговор от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната отговорност на България към Министерския съвет, който вече е оглавен от Бойко Борисов.

В текста на Блулинк четем: „От него научава за вноса на 1 568 159 противопехотни мини с цел тяхната "утилизация." Активистът получава и копие от Разрешение от 04.09.2009 г. за трансфер на оръжия, издадено от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, издадено на фирма “Видекс” АД със собственик Валери Митков, за внос на противопехотни мини М-2, ДМ-31, М-16 и М-14, с вносител “Хеленик Дифенс Системс” СА – Гърция. В договора, подписан една година по-рано – на 10.07.2008 г., е  посочено заплащане на унижожаването - 0,32 евро за една мина”.

GRReporter се свърза с представител на компания „Гръцки отбранителни системи”, който обаче отказа да даде каквато и да е информация във връзка с тези договори. Аргументът му бе, че съдържанието им е конфиденциално.

По подобен начин реагираха и от техническата компания „AKMON”, която според източник на GRReporter е подизпълнител на поръчката. Въпреки няколкократните ни опити да се свържем с някой от представителите на фирмата, това се оказа невъзможно.

Категории: Актуално противопехотни мини унищожение Генерален щаб на гръцката армия Международна коалиция за забрана на противопехотните мини Отавски договор Горни Лом
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus