Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцка стартъп компания за бартерна търговия в Силиконовата долина

27 Ноември 2013 / 09:11:52  Анастасия Балездрова
1680 прочитания

Напоследък в Гърция се говори много за иновациите и как те са уникален шанс за страната да излезе от кризата. Това бе основната тема и в лекцията на изпълнителния председател на технологичния гигант Google Ерик Шмид в Атина.

Днес GRReporter представя потвърждението на това твърдение. Става дума за електронна платформа за бартерна търговия tradeNOW, която е задействана преди по-малко от 11 месеца и вече отчита значителни резултати. Но не е само това. Реализираната успешно идея на четиримата млади основатели бе избрана сред 200-та най-добри стартъп компании в света и предстои да бъде представена в „Меката” на технологичните компании – Силиконовата долина в Калифорния.

„Идеята се роди, когато един от нас – настоящият директор по технологиите и IT мениджър на компанията реши да смени старата си камина с енергийна. Той нямал парите да плати за нея и тогава търговецът му предложил да вземе старата и да му достави новата с отстъпка. След това открихме, че бартерната търговия е много развита например в САЩ през последните 10 – 12 години и резултатите от нея са много добри. Тя създава една икономика, която допълва реалната, особено в периоди на финансови затруднения и криза”, разказа пред GRReporter търговският директор на компанията Михалис Пицикалис.  

Платформата

Бартерната търговия се явява в помощ в периоди, когато хората продължават да се нуждаят от стоки и услуги, но нямат финансовата възможност да платят за тях. Платформата tradeNOW е мястото, където потребителите могат да предоставят онова, от което не се нуждаят, за да вземат нещо друго, което им трябва. В рамките й потребителите могат да си разменят продукти, услуги и недвижими имоти.

В момента регистрираните потребители са над 13 000 частни лица и компании. Точният брой на фирмите е 250 и покриват голяма гама от производство на продукти и предоставяне на услуги.

Как работи?

След регистрацията на всеки потребител, неговият профил се разделя на две категории: „имам” и „търся”. В първата влизат нещата, които предлага – продукти или услуги, а във втората – онези, от които се нуждае.

„Следващата стъпка е съпоставката между предложените и търсените неща, което при нас става автоматично.Този инструмент е сам по себе си иновативен. Той автоматично намира всички потребители, които предлагат и всички, които търсят даден продукт. Това става по три различни показателя – според цената, според продукта и според артикула. Тоест, ако някой търси велосипед на цена от 100 евро, платформата ще му предложи както всички вписани велосипеди, които се предлагат на тази цена, така велосипеди с други цени и велосипеди изобщо”, поясни директорът по информационни технологии Георгиос Караманоглу. Освен това при следващото си влизане в платформата потребителят намира предложения за всички предмети, които е включил в категория „търся”, тъй като системата ги отправя към профила му автоматично. „Това е особено важно за компаниите, защото техните продукти се представят автоматично на хората, които ги търсят”.

Третата фаза е същността на обмяната. „Потребителите имат възможността да се договорят помежду си за цената и този процес на размяна на оферти и контра оферти може да се повтори до три пъти. Когато и двамата участници в сделката потвърдят, че са се договорили с натискането на бутона „прием”, платформата им издава по една квитанция за сделката.

Когато има разлика в обявените цени на продуктите или услугите платформата я трансформира автоматично в точки, наречени trade points. Обмяната се счита за извършена, когато и двамата участници впишат в платформата уникалните номера на сделката, изписани на квитанциите, които са си разменили.

Накрая потребителите попълват електронна форма, в която се оценяват взаимно и с това спомагат за повишаването на кредабилността си по отношение на бъдещите обмени с нови членове на платформата.

Компаниите- потребители

От tradeNOW твърдят, че платформата не е създадена с единствената цел да подпомогне икономиката в момент на липса на ликвидност на пазара, а за да запълни една голяма празнина. Според Михалис тя предоставя на компаниите уникалната възможност да покажат своите продукти и услуги на една много широка публика, до която не са имали достъп преди това. „В същото време много компании разполагат със стоки, които не могат да продадат не защото потребителите нямат нужда от тях, а защото нямат парите да ги купят. Така те предлагат стоките си на потребителите и в замяна получават тяхната стойност в точки, а с точките купуват материали или услуги от своите доставчици, като по този начин намаляват изходящите си парични потоци. Не на последно място, членовете на платформата могат да даряват точки на конкретни неправителствени организации, които също са потребители с цел да подпомогнат тяхната работа”, посочи Марианти Ставриду, мениджър по корпоративна и социална отговорност.

снимка: Sylvia Diamantopoulos за Fortune 500

Силиконовата долина

Категории: ИкономикаКомпании електронна платформа бартерна търговия иновация tradeNOW стартъп компания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus