Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция затяга правилата за товарните превози

23 Октомври 2014 / 15:10:53  GRReporter
699 прочитания

Министерството на транспорта се опитва да запуши пробойните в безопасността при пътните товарни превози, след многобройните произшествия, случили се по гръцките пътища в последно време. Всички въпроси, свързани с контрола и безопасността при товарните превози ще бъдат включени в проектозакон, както съобщи транспортният министър Михалис Хрисохоидис.

В началото на октомври на магистрала Егнатия Одос близо до Верия, тир предизвика кървава катастрофа, като помля десетки автомобили, спрели заради ремонтни работи на пътя. В резултат на трагичния инцидент 5 души загинаха, а няколко часа по-късно се случи още едно произшествие на същата магистрала, за щастие без жертви. Освен това вчера сутринта товарен автомобил предизвика верижна катастрофа с 11 леки автомобила на магистралата Атина-Ламия при Метаморфоси, в резултат на което е леко ранен един човек.  

Честите произшествия с тирове напоследък повдигат въпроса за качеството на извършваните проверки.

Натоварени с контрола по безопасността на тежкотоварните превозни средства са смесени екипи, в които участват представители на полицията, на пътна полиция, пристанищни и митнически служители. Както признават обаче ръководни кадри в министерството на инфраструктурата, проверките от тези смесени екипи са намалели значително, главно поради липса на служители и намаляване на добавките, получавани от служителите за извършването им.

Четири основни точки

Според източници, с новите регулации, които ще бъдат внесени в парламента през ноември, министерството ще се опита да сложи ред в проверките на товарните автомобили, които днес са в компетенциите на 6 различни органа. Според източници, предложението на министерството ще включва четири основни точки:

• Законодателството ще се кодифицира, така че нарушенията и глобите да се изчисляват лесно и бързо. Нарушенията ще бъдат категоризирани на леки, тежки и опасни. Така например, ако бъде установено, че един тир има повредени спойлери, това ще се смята за леко нарушение, ако обаче не работят стоповете му, нарушението вече ще бъде тежко, и т.н.

• Пограничните общини ще имат възможност да съставят свои смесени екипи за проверка.

• Глобите за нарушенията на тировете ще бъдат плащани веднага и по електронен път, особено в събота и неделя, когато държавните служби на работят. Незабавното електронно плащане е удобно за общините, които отчитат натрупани дългове от неплатени глоби, но и за шофьорите, които ще трябва да спрат от движение превозното средство ако не платят глобата.

• Единна служба за контрол ще функционира централно и ще има постоянен характер.

Въпросът е да бъдат проверявани наравно гръцките и чуждестранни превозвачи, както отбелязват от бранша, като сигнализират, че в страната се движат хиляди тирове с чуждестранна регистрация, които не се проверяват от никого. При това според източници, смесените екипи избягват да проверяват чуждестранните превозвачи заради трудности от практическо естество. Или шофьорите се преструват, че не говорят друг език освен родния си, или документите им не са преведени на гръцки, тъй като няма нито едно европейска директива, която да задължава документите, с които пътува шофьорът (освен шофьорската книжка и специалната транзитна карта) да бъдат написани на латиница.

От май до септември министерството на инфраструктурата извърши пилотно проверки, вследствие на които бяха установени 46 705 нарушения при гръцки тирове и 14 000 при чуждестранни. От тях опасни нарушения са били установени при 800 гръцки и 350 чуждестранни тира.

Що се отнася до техническите прегледи, товарните камиони трябва да преминават такива всяка година. Както сигнализират представители от бранша, най-голяма опасност представлява разпространението на фалшиви удостоверения за преминат технически преглед, чиято автентичност пътните полицаи няма как да проверят, тъй като не съществува електронен регистър на извършените технически прегледи.

 

 

Категории: товарни превози нарушения тирове глоби министерство на транспорта
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus