Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция започна трудни преговори с международните кредитори

09 Септември 2012 / 18:09:13  Виктория Миндова
1765 прочитания

“Работим ден и нощ” бе единственото, което представителят на Европейската централна банка Клауз Мазух даде на журналистите струпани пред кабинета на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас. Той с двамата си колеги Пол Томсън от Международния валутен фонд и Матиас Морс от Европейската комисия са отново в Атина, за да подновят преговорите с гръцкото правителството.

След двучасовата среща Пол Томсън каза, че срещата е била добра, но отказа да даде подробности около обсъжданите теми. Първоначалната информация сочеше, че представителите на кредиторите ще останат в Гърция до края на седмицата. След това трябваше да изготвят крайния вариант на доклада за развитието на икономиката. След неделната среща стана ясно, че престоят на тройката може да се удължи, защото все още има неуточнени теми. По непотвърдена от министерството информация става въпрос за мерки в размер на два милиарда евро, които за кредиторите остават неясни за момента.

От страна на министерството на финансите подчертават, че преговорите са още в началото. “Имаме още работа” се чу от гръцка страна на излизане от срещата. Климатът по време на разговорите е бил по-лек от августовското посещение, но въпреки това тройката не признава всички мерки, които правителството предвижда за пакета от 11,6 милиарда евро. “Кредиторите изразиха резерви за някой от мерките в пакета и искат по-детайлно описание”, потвърдиха източници от министерството на финансите. Според същия източник тези резерви са били очаквани и мерките поставени под въпрос могат да бъдат отхвърлени от кредиторите.

Засега най-тежки остават темите съкращенията в държавния сектор, разходите за поддържане на социалната политика и приходите от данъчната некоректност. Правителствени представители запознати с данъчната система поясниха пред GRReporter, че Гърция трябва да покаже реално повишение на приходите от борбата с данъчни измами. Само така кредиторите ще се убедят, че в страната има сила, която да се пребори с феномена "не плащам".

В Атина преобладава обща нервност около крайното оформяне на плана за фискална консолидация, който трябва да се приложи в следващите две години. Представителите на международните кредитори са сериозно резервирани към дадените от гръцка страна обещания. В следващите дни се очаква да се разнищят основните проблеми от къде ще дойдат съкращенията, така че в края на годината да има по-сериозно намаление на бюджетния дефицит.

След срещата на Янис Стурнарас с надзорната тройка, последва съвещание на тримата политически лидери в управляващата коалиция. Премиерът Андонис Самарас се среща с лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос и ръководителя на Демократичната Левица Фотис Кувелис, за да обсъдят единната позиция на Гърция спрямо кредиторите.

“Тройката трябва да разбере, че исканията й са насочени към едно фрагментирано общество”, заяви след срещата с лидерите Фотис Кувелис. Той подчерта, че нищо не трябва да се взема за даденост в момента и отказа да отговори пряко на въпроса дали Демократичната левица обмисля оттегляне на поддръжката си от коалиционното правителство.

Много по категоричен по тази тема беше лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, който заяви, че правителството остава единно и няма разцепление. Същото послание дойде и от премиерския кабинет. Венизелос настоя, че трябва да се намери начин да се привлече обществото на страната правителствената политика, за да може идващите мерки да се приемат и да се приложат на практика. За този процес се изисква време, което кредиторите все още изглежда, че не са готови да отпуснат. Това, което със сигурност се знае е, че надзорната тройка на одобрява част от мерките на правителството за фискална консолидация и тази седмица предстои сериозно пазарене. Засега нито от страна на държавното управление, нито от страна на кредиторите не се казва с яснота кои са спорните точки.

В понеделник 10 септември премиерът ще приеме в кабинета си ръководителите на тройката. Във вторник Самарас ще замине за Франкфурт, където трябва да се срещне с ръководителя на Европейската централна банка, а в сряда ще се проведе нова среща на партийните лидери в управляващата коалиция. Цялата седмица се очаква да бъде натоварена и пълна с изненади, коментират гръцките журналисти.

Категории: ИкономикаПазари тройка кредитори преговори финансова помощ Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus