Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция заплашена от тотален блекаут

01 Юли 2014 / 09:07:55  GRReporter
1013 прочитания

Страстите на политическата сцена в Гърция са нажежени до червено във връзка с продажбата на 30% от Националната електрическа компания. И правителството, и опозицията са готови за „битка”, а потребителите, както и хилядите туристи са заплашени от вероятни спирания на тока посред лято.

Правителството изглежда решено да не позволи на синдикалистите са стигнат до крайности като „дръпнат шалтера” в ущърб на останалите групи от населението. Управляващите изпращат послания във всякакви форми за това, че страната няма да потъне в мрак, като оставят открита възможността и за мобилизиране на служителите в електрическата компания.

От друга страна правителството иска да убеди депутатите да подкрепят стратегията, договорена между правителствените партньори, премиера Андонис Самарас и вицепремиера Евангелос Венизелос.

«Има редица гаранции, а ще бъдат добавени и други, така че нещата да вървят нормално», заяви председателят на ПАСОК в разговор с журналисти след вчерашната среща с премиера. Той остави открита възможността и за други промени, ако се появят такива при обсъждането на съответния законопроект в парламента утре.

Обиколки на СИРИЗА в подкрепа на стачните действия

От своя страна най-голямата опозиционна партия СИРИЗА е взела присърце проблема с Националната електрическа компания и вече е започнала обиколки в цяла Гърция, при които ръководни членове на партията, както и самият лидер Алексис Ципрас, изразяват подкрепата си за стачни действия там, където има подразделения на електрическата компания.

За днес на обяд е предвидено заседание на парламентарната група на партията, за да бъдат дадени основни насоки, а висши ръководители на опозиционната партия обещават „горещо” лято.

Работещите на бойна нога

Едновременно с това синдикалните организации на работещите в Националната електрическа компания заплашват да „дръпнат шалтера” осъществявайки 48-часови повтарящи се стачки от сряда, когато ще започне обсъждането на законопроекта в парламента.

За четвъртък вече е предвидено провеждането на митинг пред централата на компанията на улица „Халкокондили”, а вечерта местната община е организирала протест на централния площад на градчето Мегалуполи, Пелопонес, където има големи залежи на лигнитни въглища и рудник на електрическата компания, а работещите в нея са над 1000 души.

В същото време, според източници, протестните действия ще започнат от областта Западна Македония с окупация на електростанциите в Птолемаида, Аминдео и Флорина.

Във всеки случай обаче, голямата цел на синдикалистите е протестните действия да не останат откъснати от обществото, а в тях да участват всички местни общности.

 

 

Категории: Национална електрическа компания Гърция продажба блекаут стачни действия синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus