Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция закрива своето министерство на културата

11 Март 2013 / 17:03:13  Анастасия Балездрова
1013 прочитания

Бележка с надпис: „Продава се. За информация: Андонис Манитакис, Костас Дзаварас, Лина Мендони” поставиха рано сутринта стачкуващи служители върху табелата на министерството на културата в Атина.

Над 300 души се събраха пред сградата на ведомството, за да протестират срещу намеренията на правителството да го превърне в главна дирекция към министерството на образованието, да премахне и да слее служби. Според служителите бюджетните икономии от промените ще бъдат нулеви, тъй като в тях не се включват щетите, които ще предизвика превръщането на министерството в главна дирекция.

Те обявиха 24-часовата стачка с цел да се обявят срещу „подценяването на министерството, което е свързано с основния източник на приходи на държавата – туризма”.

Служителите прочетоха писмо, с което се обръщат към настоящия премиер и бивш министър на културата Андонис Самарас. В него те го призовават да отмени планираните промени, „зад които се крият премествания в други служби и уволнения на колеги”.

Стачниците проведоха шествие към премиерската резиденция Максиму, но бяха спрени от полицейски отряди. Те веднага се отправиха към намиращото се съвсем близо министерство на административната реформа. Там се срещнаха с представители на ведомството и след това решиха да продължат своите протести, тъй като „не бе представено никакво алтернативно решение на първоначалния план на комисията за оценяване на структурите, която бе обявена преди месец”.

Стачката започна още в петък, когато бяха затворени всички археологически обекти. Днес тя бе подновена, но впоследствие Акрополът и намиращият се в подножието му Дионисов театър отвориха врати за посетителите.

Както обясни за GRReporter една от пазачите на Римската агора, необходимият за осигуряването на сигурността при функционирането на обектите брой служители са се явили на работа и това е позволило отварянето им за публиката.

Въпреки това туристите не можеха да разгледат останалите археологични обекти в центъра. „Много е жалко, че не можем да ги посетим. Утре ще ходим на други места и няма да можем да дойдем отново тук. Мисля, че стачките се превърнаха в нещо като гръцка традиция”, каза Иван от Русия, който се опитваше да преработи плана за деня с приятелката си Евгения.

Уолтър от Холандия и Айо от Япония също изразиха съжалението си. „Намираме се в една страна, където в началото на март температурата е над 20 градуса. Храната е чудесна, хората са гостоприемни и вежливи, много от тях говорят английски за разлика от други европейски столици и е много жалко, че нямаме възможността да се докоснем до културата й достатъчно”.

Уолтър посочи, че не иска думите му да бъдат приети негативно. „Разбирам проблемите на хората, предизвикани от политиката на съкращения. Но от друга страна културата и туризмът са двете неща, които могат да помогнат на Гърция да излезе от кризата. Стачките не са решение. Служителите може и да не го разбират, но е все едно да режат пръстите си. Не би следвало да унищожават сами своята работа”.

Той разказа, че с Айо са отложили посещението си за днес заради стачката в петък. Утре си отиват, без да са успели да разгледат всички забележителности от епохата на  античността.

Собствениците на кафетериите и ресторантите по улица Адриану също не бяха очаровани от стачката на служителите в министерството на културата.

„Днес стачкуват те, утре ще са корабите, вдругиден някой друг. В Северна Европа още вали сняг, а тук е 25 градуса. Въпреки това нямаме посетители. Пътниците от круизните кораби идват за един ден точно за да разгледат забележителностите и не могат”. Според един от тях през последните две години оборотът им е спаднал с 90 на сто.

Преди малко стана ясно, че в четвъртък ще стачкуват членовете на дружествата на археолозите с временни трудови договори. Те призоваха колегите си в Атина, Солун, Патра, Ираклио и Спарта да организират протестни митинги. 

Категории: Политика министерство на културата стачка археологически обекти туризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus