Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция въвежда експресна процедура за издаване на лични карти

07 Октомври 2014 / 16:10:12  GRReporter
1473 прочитания

От днес започва да се прилага новата експресна система за издаване на лични карти, като решението за това бе взето след успешното ѝ пилотно приложение в 24 полицейски участъка в цяла Гърция.

На практика става дума за първото електронно свързване на обществени услуги, осъществявано в сътрудничество с министерството на обществения ред, министерството на административната реформа и електронното правителство, и министерството на вътрешните работи.

При новата процедура всеки гражданин ще може вече само с две свои снимки и един свидетел да отиде в полицейския участък и да получи личната си карта.

Новата, по-бърза и опростена система за издаване на лични карти се очаква да допринесе за намаляване на бюрокрацията и улесняване на живота на гражданите, като едновременно с това ще доведе до значително спестяване на средства.

Предимствата на новата система са следните:

-Спестяване на финансови ресурси и енергия от разпечатването на необходимите до скоро документи (заявление за издаване на удостоверение, доказателство за изпращане по факс и др.), които се изискваха за всяка една от 450 000 лични карти, издавани всяка година.

Общата сума за отпечатването на всичките 1 000 000 формуляри, изплащана всяка година от Гръцка полиция на печатницата на Банката на Гърция, възлиза на 128 000 евро.

-Спестяване на човешки ресурси с освобождаването на около 150 000 човекочаса годишно работа на общинските и полицейските служители.

Всичко това става възможно благодарение на свързването на полицейските участъци с общинските регистри. Така с помощта на Националната интегрирана информационна система на общинските регистри съответният полицейски служител вече ще търси по служебен път необходимите данни за издаването на личната карта на гражданина (име и фамилия, име и фамилия на бащата, име и фамилия на майката, дата и място на раждане, община, където е регистриран, номер на семейната партида, гражданство).

Процедурата по издаване на лична карта е следната:

След като съответният полицейски служител приключи с търсенето по служебен път и установяването самоличността на гражданина, необходимото заявление ще бъде съставяно автоматично, като ще включва до три случайни въпроса, свързани с данните от общинския регистър, вписани в Националната интегрирана информационна система на общинските регистри.

Въпросите ще се разпечатват и подалият заявлението гражданин ще трябва да отговори на тях писмено. След като той подпише заявлението – клетвена декларация, полицейският служител вписва в приложението съответните отговори. След това служителят разпечатва заявлението, залепя снимката и призовава гражданина и свидетеля да го подпишат.

Впоследствие личната карта се ламинира и се връчва на подалия заявлението гражданин.

 

 

Категории: лични карти експресна процедура обществени услуги гръцка полиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus