Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция в икономическата война между Запада и Русия

03 Август 2014 / 12:08:11  GRReporter
848 прочитания

Икономическата война, водена между Запада и Русия след налагане на новите строги санкции към Москва от страна на ЕС и САЩ и заплахите от репресивни мерки на Кремъл, ще  се усети и в Гърция скоро.

Още през следващата седмица се очаква руските власти да наложат ограничения върху вноса на плодове от всички страни от ЕС- нещо, което се очаква да се отрази негативно на Гърция, която изнася широка гама продукти за Русия.

Междувременно, миналия четвъртък се проведе среща начело с Янис Маниатис в Министерството на околната среда, която може да се окаже много важна за предстоящата зима.

Единствено сигурно е, че положението в източната част на Украйна, което доведе до точката на замръзване отношенията между ЕС и Русия, няма да бъде решено толкова лесно и Владимир Путин се очаква да реагира на нови санкции, чрез налагане на ограничения по отношение на страните от ЕС, преди да използва най-силния си коз- природния газ.

В окото на тази икономическа буря, освен големите страни от ЕС се очаква да се окажат и по-малките, които може да пострадат много по-сериозно от руските санкции.

Какво означава за Гърция ембаргото върху плодовете?

От няколко дни Службата за фитосанитарен контрол на Руската федерация е обявила, че най-вероятно следващата седмица ще наложи ограничения върху вноса на плодове от Гърция и целия Европейски съюз.

Официално причината е вносът на продукти, които имат опасен инфекциозен паразит Grapholita molesta, обаче, „между редовете”, може да се прочете желанието в Москва да отговори на новите санкции от Европа

Следователно е ясно, че ако  последствията от руската заплаха се материализират след това най-големите загуби ще се поемат от производителите от Западна и Централна Македония (Иматия, Пела, Пиерия, Козани), Тесалия (Лариса, Магнисия) и Пелопонес (Илия ), където е концентрирано производството на плодове.

Общата сума на вноса от Гърция в Русия е бил на стойност 611,3 милиона долара, от които на гръцките плодове принадлежат 34%. Също така, общият дял на Гърция във вноса в Русия на кайсии, нектарини, праскови и череши е достигнал 12.5% ​​(в абсолютни числа 57 800 тона, на стойност 90,1 милиона долара).

Какво изнесе Гърция за Русия през 2013 в милиони евро:

  • Кожени изделия- 87,45
  • Киви  25,7
  • Праскови  24,5
  • Ягоди 23,5
  • Асансьори  16,6
  • Бои, лакове 12,01
  • Кайсии, череши и др. 12,01
  • Нектарини 10,0
  • Зехтин и производни продукти 8,05
  • Плодови пюрета, мармалади 6,39
  • Лаврак и други 5,26
  • Листи и тънки филми от глина 5,04
  • Краставици  5,04
  • Метални листи 4,87
  • маслини 4,87

„Тайната” среща в Министерството на околната среда

В този климат възниква въпросът как страната би могла да реагира на евентуална енергийна криза, в случай, че Москва затвори кранчето на природния газ.

Гърция е много зависима от руския газ, който достига до гръцко-българската граница през Украйна, и ако доставките бъдат прекъснати зимата ще бъде много тежка.

Потенциални проблеми с доставките ще се отразят както на бизнеса, така и на домакинствата, които използват природен газ, както и на производството на електричество от газови станции.

Основното „оръжие” на страната, за да се справи с подобни кризи са съоръженията в Ревитуса, където те могат да се съхраняват количества течен газ. В областта на електроенергията алтернативни са вътрешните източници (лигнитни въглища, хидро и възобновяеми енергийни източници).

В срещата в четвъртък са участвали главният секретар по енергията и климатичните промени Константинос Матиудакис, представители на регулаторните енергийни органи, на гръцкия оператор на системата за природен газ, на независимия оператор за транспортиране на електрическа енергия, на Националната електрическа компания, на  Държавния доставчик на природен газ.

Стрес тестове за зимата

Още от началото на юли еврокомисарят по въпросите  на енергетиката Гюнтер Едингер е изпратил писмо до министър на околната среда и енергетиката Янис Маниатис министерството да подготви доклад до края на август относно  симулиране на извънредни ситуации (стрес-тестове) с оглед на възможно прекъсване на доставките на природен газ. Подобни писма са били изпратени от комисаря на всички министри на държавите-членки, засегнати от прекъсване на снабдяването.

Министерството на околната среда и енергетиката подготвя специален доклад, в който ще са описани възможните последици не само в сектора на природния газ, но и като цяло върху производствените мощности.

По време на срещата министърът е информиран за хода на доклада, както и за инициативите, предприети от страната по следните теми:

• Проучване на риска за следващата зима, на базата на сценарии за прекъсване на доставките както на транзита чрез тръбопровод през Украйна, така и директно от Русия.
• Определяне на конкретни преки мерки за справяне с потенциални смущения в доставките.
• Определяне на превантивни мерки, които трябва да се прилагат незабавно.
• Необходими мерки, необходими в рамките на солидарността на страните, като се вземе предвид регионалното измерение.

Маниатис веднага след срещата заяви, провеждането на стрес тестове е необходима превантивна мярка с оглед на вероятни смущения в доставките на природен газ от Русия през Украйна следващата зима. Резултатите ще бъдат описани в специален доклад, който ще бъде изпратен в Европейската комисия.

Категории: ембарго върху вноса на плодове Русия спиране на доставките на природен газ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus