Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция удвоява силите за охрана на границите

27 Януари 2010 / 00:01:41  GRReporter
1584 прочитания

„В сътрудничество с ФРОНТЕКС през 2010 г. ще се удвои броят на самолетите, на корабите и на човешките ресурси за опазването на границите. Ще бъдат създадени центрове с нормални човешки условия за престой, където ще се настаняват емигрантите без документи, търсещите убежище и трафикантите” заяви министър Михалис Хрисохоидис на пресконференция преди започването на конгреса между представителите средиземноморските страни на тема за борба срещу международната организирана престъпност.

Министър Хрисохоидис заяви, че за да се справи Гърция с нерегулираната миграция, ще затвори изходите към Европа. „Гърция не е небрано лозе и ще докажем, че има ефективен контрол на границите” продължи в изявлението си той. Във връзка с мерките, които ще предприеме правителството Хрисохоидис изброи, че освен усилването на сътрудничеството с ФРОНТЕКС ще бъдат създадени и нови служби за борба с организираната престъпност.

Преди броени дни в Толедо на неформалната среща на съвета на министрите на външните работи по инициатива на Хрисохоидис и на неговия френски колега Ерин Бесон пак бе поставен въпроса за нерегулираната миграция и за подписването от страна Турция на договора за повторно допускане, припомни Хрисохоидис.

„Опасностите от организираната престъпност свързана с незаконна търговия на оръжие, трафик на различни вещества, трафик на жени и деца, са трансгранични и идват от Азия, Афганистан и минават през Турция” заяви министърът.

В тази връзка ще бъде създадена Служба за борба срещу организираната престъпност, в която ще бъдат взети на работа 100 офицери, сред които икономисти, хакери и други специалисти, с амбицията да се превърне в една от най-добрите служби в Европа за борба на търговията с хора, оръжие и наркотици, заяви министъра на защитата на гражданите.

Ще се създаде и нова служба за подаване на молби за убежище към Министерство на защита на гражданите, която ще представи новата политика на страната по въпроса за убежището. „Искаме всички емигранти, които са в Гърция да бъдат записани поименно, да имаме адресната им регистрация и пръстови отпечатъци” отбеляза министър Хрисохоидис.

В Пиреа ще бъде създаден и Оперативен център за програмата ФРОНТЕКС. Паралелно с това правителството вече е затворило центрове с нечовешки условия за живеене, които са били за временен престой на имигрантите без документи, а на емигрантите с документи е позволило да пътуват до родината си по което време пожелаят. На път е гласуването на закона, който предизвиква горещи дебати сред гръцката общественост за правото на глас на изборите на емигрантите, които пребивават в страната законно в продължение на пет години.

От своя страна представителят на Бюрото на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC) Мохамед Абдул-Азис, който също участва на пресконференцията отбеляза, че Гърция е тръгнала в добра посока в борбата срещу престъпността, има цели, но трябва да бъде създадена инфраструктура, за да може теорията да се приложи на практика. Според г-н Абдул-Азис конференцията на Средиземноморските страни, която започна и ще продължи в следващите дни, ще бъде полезна, защото ще се говори по практически теми за сътрудничеството между северните и южните страни по бреговете на Средиземноморието и как те могат да разменят бързо информация, както и за останалите канали на комуникация, които могат да използват.

„Откакто дойде на власт новото правителство политиката по отношение на опазването на границите е сменена. Съществуват проблеми с опазването на морската граница с Турция, в резултат на което има голям приток на емигранти, които влизат незаконно в Гърция. Над 50% от нерегулярните имигранти в Европа се намират в Гърция според резултатите от изследване направено през 2009 г.” каза още министър Хрисохоидис, допълвайки че паралелно с мерките, които трябва да бъдат взети за опазване на границите страната трябва да е добър домакин и да уважава човешките права на емигрантите.

Снимки:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Категории: ОбществоПолитикатрафикграници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus