Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция сключи споразумение с МВФ

02 Май 2010 / 11:05:21  GRReporter
2093 прочитания

Гърция е сключила споразимение с представителите на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка. Това е станало късно снощи на среща на мисията на фонда с министерството на финансите на Гърция. Споразумението ще отблокира стотици милиарди евро финансова помощ за грохналата под тежестта на огромния държавен дълг гръцка икономика. Днес в 17,00 часа гръцко време в Брюксел извънредно заседават министрите на финансите на страните от еврозоната, за да одобрят постигнатото споразумение. Точният размер на помощта за Гърция ще бъде обявена след заседанието на Eurogroup на съвместна пресконференция на президента на групата Жан-Клод Юнкер и комисаря по икономическите въпроси на ЕС Оли Рен, която се очаква около 19,00 часа гръцко време.
    Рамката на споразумението бе представена от премиера Георгиос Папандреу на спешно заседание на правителството. “Нашите съграждани ще понесат големи жертви, но алтернативата е катастрофа”, призна министър-председателят. Той подчерта, че днес се обявява едно споразумение, което ще предостави безпрецендентно голяма финансова помощ на Гърция, но която ще изисква и безпрецендентно строги финансови ограничения от гърците. “Не ме интересуват мандатите. Интересува ме когати предам щафетата на следващия министър-председател Гърция да не е банкрутирала, а да е възродена”, драматично завърши Папандреу.
Утре, понеделник 5 май, в 11,00 часа преди обед георгиос папандреу официално ще информира президента на страната Каролос Папуляс за сключеното споразумение.
В момента при изключителен интерес от страна на световните медии гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину обявява пред журналистите подробностите около Споразумението. Целта на строгите финансови мерки е да намалят бюджетния дефицит под № на сто от БВП до 2014 година, откогато ще започне и намаляването на външния дълг на Гърция. Като част от болезнените мерки гръцкото правителство вдига Данък Добавена Стойност и налага още веднъж извънреден данък върху печелившите предприятия.
Очаквайте подробности.

Категории: Споразумение с МВФ финансови ограничения икономическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus