Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще влезе в списъка на Европол за обмяна на информация в реално време

21 Март 2010 / 18:03:41  GRReporter
779 прочитания

Гърция е една от следващите европейски държави, която ще влезе в списъка на Европол за обмяна на информация в реално време. Това съобщи в интервю за вестник Катимерини британският директор на Европол Роб Уейнрайт.  От 1-ви януари тази година Европол пристъпи към извършване на институционални промени, които правят службата автономна и напълно незавивисима. 12 от 27 държави на Европейския съюз са свързани с нея в мрежа за постоянен обмен на информация в реално време. В момента  Гърция липсва от списъка на тези държави, но г-н Уейнрайн уверява, че тя е една от следващите държави, които ще бъдат включени в мрежата. По думите на Роб Уейнрайт Европол разполага с най-голямата информационна мрежа и познания за да подкрепи гръцката полиция в разследванията в областта на тероризма.

В интервюто за гръцкия вестник британският директор съобщава за връзки и поддръжници зад граница на членовете на терористичните организации в Гърция.  „Даваме на разположение на министъра (Михалис Хрисохоидис) и на гръцката полиция 50-членна група от специалисти в борбата с тероризма. Нашата цел е да помогнем на полицията да разреши проблемите със заплахата на сигурноста, с които се бори”-заявява Роб Уейнрайт. Заплаха номер едно за света той нарича организираната престъпност.

Г-н Уейнрайт информира, че по време на срещата му с гръцката полиция е взето решение за засилване на сътрудничеството в разбиването на каналите на нелегалната имиграция.

За техниката и ноухау, с които Европол би могъл да помогне на Гърция в борбата с тероризма  казва, че службата разполага със съвременни методи и техника на работа, а също така и с най-голямата информационна мрежа, в която се събират данни от 27 държави на европейския съюз.  Европейската служба може да засича връзки, които членовете на терористични организации поддържат извън пределите на страната, а също така и да предостави информация за групи, които действат на местно ниво.

Като коментира тероризма и организираната престъпност  г-н Уейнрайт подчертава, че връзката между тях се е развила на европейска скала и това най-ясно сепроявява в начина по който се финансират престъпните групи.  След страха от терористични атаки, най-голяма заплаха за жителите на Европа представлява организираната престъпност,  която всеки ден взима хиляди жертви - твърди британецът. Само от наркотрафик в Европа годишният оборот  възлиза на 100 билиона евро. По-голямата част от тези пари  след това влизат в оборот в легални дейности -  престъпните групировки намират  все по-нови  начини да легализират парите си.

В интервюто си за гръцкия вестник Роб Уейнрайт сподели също и за нуждата от създаване на платформа за сътрудничество между източно средиземноморските държави, която ще помогне в борбата с трафика на нелегални емигранти.

Снимка: Катимерини

Категории: тероризъм Европол Гърция организирана престъпност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus