Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ще емитира облигации за 625 милиона евро

01 Август 2014 / 16:08:01  GRReporter
802 прочитания

Следващия вторник, 5 август, гръцката Организация за управление на държавния дълг се готви да емитира облигации с шестмесечен срок на падеж с цел да извлече 625 милиона евро. За ден на уреждането (settlement) е определен петък, 8 август, а лихвите по облигациите ще се определят по базата за изчисление ACT/ 360.

В съобщение на организацията се посочва, че търгът ще се проведе с конкурентни оферти от страна на основните брокери на вторичния пазар на ценни книжа и според процедурата, която се предвижда в правилника за техните функции.

В същия правилник се предвижда възможността за внасяне на неконкурентни оферти, както в деня на провеждане на търга, така и в рамките на 2 работни дни след неговото приключване до полунощ на втория ден. Неконкурентните оферти трябва да са съобразени с последната приета в търга оферта (cut-off price) и да стигат до 30 на сто от емитираната стойност за всяка от възможностите за участие.

В същото време гръцкият финансов министър Гикас Хардувелис заяви в парламента, че повечето от  мерките за бюджетна консолидация вече са били приложени, но този процес все още не е стигнал до своя край. „Отнесохме по-голямата част от побоя, тази с финансовата дисциплина. Но все още не сме приключили. Ние сме тези, които плащаме сметката и трябва да бъдем внимателни”, посочи той пред депутатите от първата лятна сесия, които предстои да гласуват закона с поредните мерки.

Хардувелис заяви, че целта на закона е „да насърчи структурните промени, които ще донесат ръст и добавена стойност. Колкото вървим към края на програмата за консолидация промените са все повече структурни, отколкото фискални”.

По думите му проектозаконът е показателен пример за това, че структурните промени са инициатива не на отделни министри или членове на кабинета, а на правителството в неговата цялост. „Стимулирането на заетостта и икономическия ръст не е дело само на кабинета, но и на парламента, на всеки бизнесмен и гражданин по отделно”.

В заключение финансовият министър припомни, че всички европейски страни, независимо дали са били спомогнати от механизма за финансова помощ, показват с действията си, че пътят на смелите промени с цел стимулирането на икономиката и реформите в полза на устойчивостта на европейската икономика е единственият възможен. 

Категории: ИкономикаПазари гръцки държавни облигации Организация за управление на държавния дълг министър на финансите Гикас Хардувелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus