Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се жалва от Албания в Еврокомисията

20 Август 2013 / 18:08:31  GRReporter
1383 прочитания

Между Гърция и Албания избухна дипломатически скандал, след като православни албански граждани отказаха да се подчинят на частна охранителна фирма и отказаха да напуснат църквата “Успение Богородично” в град Пермет. В резултат от последвалите сблъсъци между гражданите и частните охранители двама етнически гърци са били приети с леки наранявания в болница, а неизвестни са хвърлили камък по гръцкото консулство в град Джирокастро.
    По този повод депутатът в Европейския парламент от Нова демокрация Георгиос Кумуцакос е изпратил запитване до Европейската комисия да разследва случая и да изиска официална информация както от албанските власти, така и от Албанската православна църква. Кумуцакос също така настоява резултатите от това разследване да бъдат включени в годишния доклад за напредъка на Албания като страна-кандидат за член на Европейския съюз.
    Ден преди това гръцкото външно министерство връчи протестна нота на албанския посланик в Атина Ермира Брахо. Днес от своя страна албанското дипломатическо ведомство официално препоръча хладнокръвно и въздържано отношение при разследването на случая. Според него в гръцкото консулство в град Джирокастро е открит само един камък, при това достатъчно малък, за да може да отхвръкне от преминаващ наблизо автомобил. Що се отнася до двамата ранени етнически гърци, според албанското външно министерство те отказали да дадат показания пред следствените органи.
    Пак според същия източник вина за сблъсъците имат и свещениците и вярващите, които разкъсали загражденията на частната охранителна фирма Aulonа и нахлули в храма, въпреки че той принадлежи на общината в Пермет и е превърнат в културен център. Ден след размириците частните охранители и общинските служители отново влезли във владение на храма и отстранили както свещениците, така и християните.
    Целият спор започва с едно скорошно решение на Върховния съд на Албания, който връща сградата на църквата във владение на общината, а местната православна общност протестира срещу това решение. Според Албанската православна църква обаче сградата е иззета от църквата с решение на комунистическия режим през 1968 и е предадена на общината, която я е превърнала в културен център, каквато е била практиката по онова време. През 2010 различните религиозни общности в Албания постигат договор с тогавашното правителство за връщане на всички религиозни храмове, които са били иззети по този начин.
    Върховният съд по същество отмени тази договореност и това доведе до сблъсъците между вярващи и органите на реда.

Категории: дипломатически скандал Албания Гърция Пермет Джирокастро протестна нота православни албанци от гръцки произход
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus