Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се върна на световните пазари при 4,65% лихва

13 Юли 2010 / 12:07:25  GRReporter
1879 прочитания

Шестмесечни бонове за 1,25 милиарда евро пусна на търг гръцкото правителство, а лихвеният процент по тях се закова на 4,65%. Давността е 26 седмици, като това е първият опит на Гърция да се върне обратно на международните пазари след прилагането на спасителния механизъм за финансова помощ. Първят излаз на международните пазари се отчита като успешен, след като държавата успя да събере около 1,6 милиарда евро от продажбата на ценните книжа. Икономическите анализатори от вестниците Нафтоемборики и Катемерини дадоха прогноза, че лихвата по държавните ценни книжа ще достигне нива около 5%, но това не стана. Лихвеният процент не надмина съществено показателят от предишния търг на държавни ценни книжа от 13 април тази година, когато неговата стойност бе 4,55%. Все пак обаче става дума за шестмесечни бонове, чиято лихва по правило е по-ниска от тази на дългосрочните облигации.

От Министерството на финансите съобщиха, че в търга имат право да вземат участие и частни лица, които могат да впишат участието си във всяка гръцка банка или брокерска фирма. Максималната номинална стойност за частни лица е 15 хиляди евро и желаещите трябва да заявят участие до сряда 14 юли тази година.  

За момента в Брюксел са доволни от начина на прилагане на обществено –икономическите реформи в Гърция. Председателят на Eurogroup Жан-Клод Юнкер и комисарят по икономическите въпроси към Европейския съюз Оли Рен обявиха, че данните от първото шестмесечие на 2010 година показват добра степен на стабилизация и това темпо трябва да бъде запазено. Гърция трябва стриктно да се придържа към съгласуваните точки в меморандума за финансова помощ от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да намали държавния си дефицит под 3% от БВП до края на 2013 година.

В същото време председателят на Европейския съюз Херман Ван Ромпой предупреждава, че Европа и страните със сериозни финансови затруднения не трябва да се отпускат. „Бурията все още не е отминала,” казва той и пояснява: „Доверието на международните пазари може да бъде възвърнато само при условие, че страните-членки на ЕС променят икономическата си политика и направят всичко възможно да повишат конкурентоспособността си.” Ромбай препоръчва въвеждането на нов вид санкции за страните, който не следват строго икономическата дисциплина на съюза и имат завишен външен дълг и публичен дефицит. Санкциите все още не са конкретно формулирани, но икономическите анализатори твърдят, че те ще включват спиране на европейските субсидии, наказателни такси и др.

Категории: ИкономикаПазариБорсови новини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus