Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се споразумя с кредиторите за новите данъци

13 Октомври 2012 / 11:10:51  GRReporter
1548 прочитания

 Министерството на финансите  се договори с представителите на партиите, участващи в правителството, както и с тройката, относно новия данъчен законопроект.  Окончателният текст  предвижда запазването на осемте индекса за работещите и пенсионерите. От тройката настояват законопроектът да бъде внесен в парламента до средата на ноември.

За свободните професии окончателният план на правителството е относително лек, в сравнение с първоначално планираното. Предвижда се възможността  да не бъде наложено непосилното данъчно облагане от 35%, независимо от приходите- нещо, което се смяташе, че ще донесе 1,6 милиарда евро. След заседанието на тройката възвръщаемостта от данъци беше намалена, и особено за свободните професии падна на не повече 900 милиона евро. На срещата на представителите на партиите, подкрепящи правителство, беше обсъдена възможността дали да има два коефициента: 20% за първите 20 000 евро и 35% за сумите над тази, или да има един междинен коефициент от 25%. Обмисля се и от приходите да бъдат извадени разходите и осигурителните вноски, а не само 10%, както е сега.

Облагането на  бизнес печалбите и на дивидентите на фирмите ще бъде намалено на 19% /сега бизнес печалбите се облагат с 20%, а дивидентите с 25%/.  Така ще има едно средно облагане от 35%  /от 42,5% сега/.

За работещите по трудов договор изглежда, че скалата няма да се промени и ще останат осемте индекса, а най-високите доходи ще бъдат облагани с най-високия коефициент от 45%.

Що се отнася до премахването на необлагаемия минимум за деца (което се очаква да донесе  300 млн. евро), от  правителството вече са го решили и търсят начин за възвръщаемост, но първо трябва да се пресметне броят на имащите право от държавните служби, както и общественият резонанс.

Изглежда, че вече е решено увеличаването на облагането на лихвите по влоговете от 10% на 15%, както и премахването на освобождаването от данъци на физически лица от началото на 2013 г.

Категории: данъци облагане данъчна скала свободни професии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus