Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се сдоби отново с министерство на търговския флот

22 Юни 2012 / 18:06:01  Виктория Миндова
1228 прочитания

Възстановяване на министерството на търговския флот бе една първите действия, които открои кабинета на Андонис Самарас от управленията на Гърция в последните три години. След като ПАСОК взе властта сля гръцкото министерство на търговския флот с това на икономиката и развитието. Прибави към името на новата институция и думата “конкурентоспособност” и създаде едно мега-министерство, което имаше много задължения и малко успехи, особено в периода на задълбочаващата се криза.

“Флотът е сектор на национално превъзходство. Той може със сигурност и без големи усилия, бързо и решително да изведе страната от кризата и да я върне по пътя на икономическото развитие”. Това бяха първите думи на новия министър Костас Мусурулис след приемането на поста. На официалното тържество по предаването на властта присъстваха висши представители на морския флот, корабни предприемачи и редови служители на министерството. Общото настроение бе приповдигнато, а смяната на постовете от стария към новия министър бе придружена от музиката на духовия оркестър на националната гражданска флота.

Мусурулис заяви, че за него е чест да оглави ключово министерство като това на флота и обеща, че е готов да води малки и големи борби, за да достигне малки и големи победи. Той призова всички основни фактори свързани с корабоплаването да се обединят в един постоянен диалог, за да могат да се достигнат възможно най-добри резултати в подобряването на сектора.

Министерският стол бе предаден от служебния министър Янис Стурнарас, който заяви, че търговското корабоплаване може да удвои приноса си към БВП, ако се създадат правилните условия за неговото развитие. Корабоплаването, индустриалният риболов и развитието на пристанищните структури са основна сила на Гърция, заяви в последното си обръщение като министър Стурнарас. Той подчерта, че помощ трябва да дойде от съгласуването на генералната рамка на националната икономическа политика, за да се подпомогнат дейностите свързани с флота. “Големият проблем на гръцката икономика е липсата на доверие и ликвидност”, поясни той и добави, че задачата на новото трипартийно държавно управление няма да е лесна.

Час по-рано Стурнарас предаде и още едно министерство в ръцете на новата власт – това на икономиката и развитието. То се поема от Костис Хадзидакис и се преименува на Министерството на развитието, конкурентоспособността, инфраструктурите, транспорта и мрежите. В дългата си и напоителна реч, Хадзидакис между много други неща заяви “От утре сутрин новото правителство ще се заеме с решаването на проблеми, които засягат всеки грък и всяка гъркиня. Винаги си спомням Константинос Караманлис, който се върна в Гърция в също толкова кризисен период какъвто живеем днес и тогава заяви “Молете се за мен”. Успехът на правителството ще е успех и за страната. Затова трябва да намерим всички допирни точки и да разберем, че или заедно ще успеем, или заедно ще се провалим”, заключи Хадзидакис.

Категории: Политика флот министерство икономика развитие Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus