Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се развежда с Международния валутен фонд

12 Октомври 2014 / 12:10:23  GRReporter
1067 прочитания

Времето тече и поставя кредиторите и гръцкото правителство пред трудни решения за модела на излизане от Меморандума, с или без мрежа за сигурност, новата система за надзор и новото преструктуриране на дълга, „паспорт” за по-лесен достъп на страната до пазарите.

Трудната операция по финансова дипломация, която вече е започнала на политическо ниво, е с първа спирка Вашингтон,  с желанието на гръцкото правителство да се освободи от меморандума, като едновременно се вземат нови мерки за облекчаването на дълга, за да се улесни повишаването на гръцките облигации и набирането на нови капитали, в размер на 10 милиарда евро. В срещата ще участват, освен министъра на финансите Гикас Хардувелис, управителят на Банката на Гърция и бивш министър на финансите Янис Стурнарас и съветникът на премиера Ставрос Папаставру.

От страна на МВФ се очаква да вземат участие ръководителят на европейския офис на Фонда Пол Томсен и завеждащият гръцката програма Риши Гоял.

Главна тема на срещата ще е пътната карта за „развода” на Гърция с МВФ, като кредитното споразумение с европейските партньори приключва на 31 декември 2014, но вноски от Фонда се предвиждат до 2016.

Предложението на МВФ за новата страница в отношенията с Гърция предвижда две посещения на година и „превенционна линия на подкрепа”.

Както изглежда, гръцката страна няма възражения към това, макар че е съобщило, че не желае 15 милиарда евро от Фонда след това.

Гърците вярват, че Гърция действително може сама да покрие нуждите си, а „мрежата за сигурност”, предложена от Кристин Лагард се отнася до пазарите, както и до други фактори, които биха могли да ускорят гръцката икономика.

Фондът смята, че Гърция, както и всяка страна в нейното положение, би била защитен напълно от пазарите, ако продължи връзката си с МВФ. Освен това от Фонда смятат, че гръцкото правителство не трябва да бърза, а да следва обясненията на Кристин Лагард и на сътрудниците й, както и че Гърция ще има пълната подкрепа на Фонда в опита си да излезе от меморандума,

„Всички смятат, че Гърция, както беше казано и на срещите на МВФ, се движи много по-добре от очакваното. Това има значение, и всички са заинтересувани този напредък да продължи” заяви за Атинската новинарска агенция Янис Стурнарас, а на въпроса дали Гърция преминава в следващата фаза, той отговори „Точно това искаме. Да преминем в нови отношения”.

Янис Стурнарас и Гикас Хардувелис

„Говорим за договаряне на много скорости, но този път нямаме време и това го разбират всички страни” коментира източник, близък до тройката, който следи детайлно развитието на политическите събития в Гърция и сериозната вероятност  от нови избори в началото на 2015.

Силен натиск
Първото голямо препятствие е необходимостта Гърция да премине с „отличен” проверката от тройката, така че да изпрати силно послание към пазарите, че е наясно със задълженията си.

Другият голям залог е да Гърция да отблъсне натиска на европейците, който беше публично изявен от Марио Драги, за удължаване на кредитната програма от еврозоната поне за 1 година и да се откаже от останалите кредити от МВФ.

Решаващи ще са следващите два месеца преди заседанието на Еврогрупата на 8 декември и срещата на върха на ЕС на 18 декември.

Възелът ще започне да се разплита с подновяването на преговорите с тройката през ноември. Различията между двете страни все още са значителни и ще бъдат положени усилия да се намери верния баланс за новата осигурителна система, за колективните уволнения, за синдикалния закон, за заплащането в държавния сектор, за промените в режима на ДДС, а също така и да се затворят финансовите условия за 2015, които ще бъдат отразени в окончателния вариант на бюджета.

 

Категории: Международен валутен фонд Гикас Хардувелис Янис Стурнарас Кристин Лагард меморандум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus