Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се подготвя да задължи кредиторите си да отпишат дълга й

17 Февруари 2012 / 21:02:34  GRReporter
1135 прочитания

Една от крилатите фрези на незаменимата Маргарет Тачър гласи: “Никой не е в състояние да излъже пазарите”. И досега тя беше права. Що се отнася обаче до гръцката дългова криза, това не е съвсем сигурно. Или поне за момента войната между гръцките медии и инвеститорите, които са вложили пари в страната на Олимп е все още с неясен победител. Ако днес някой си е направил труда да проследи вътрешния информационен поток, той несъмнено е сигурен, че Гърция е удържала поредната си съкрушителна победа на европейския фронт и в понеделник Eurogroup ще гласува в подкрепа на втория спасителен пакет от 130 милиарда евро.
    В нито една гръцка медия не е цитирана новината на агенция Блумбърг, че Атина се подготвя да задължи частните си кредитори да отпишат дълга й. Агенцията твърди, че екипът на Лукас Пападимос подготвя законопроект, с който да измени условията  на издаването на гръцките държавни ценни книжа. Блумбърг се позовава на анонимен правителствен източник и очаква новият законопроект да влезе в парламента в следващите дни.

    Става дума за задействането на клаузата за колективно действие, с която всички частни кредитори на Гърция ще се задължат да отпишат “доброволно” 50 на сто от номиналната стойност на облигациите, които притежават. Официално процедурата PSI трябваше да бъде обявена днес, но това не стана. Вместо това дойде другата новина, че Гърция де факто ще задължи кредиторите си да опростят дълга й. Или иначе казано, ще им каже, че не може да плати дълга си. Това означава стартиране на процедурата по гръцкия фалит.
    Агенциите за кредитен рейтинг са единодушни, че ако това се случи, Гърция ще бъде поставена в категорията “временен” или “частичен” фалит и ще бъде задействано изплащането на застраховките срещу фалит CDS. Е, това не е краят на света за гръцките медии. Преди година те казваха: “Гърция никога няма да фалира”. Днес те са по-реалистични: “ Гръцкият фалит няма да е неконтролируем”.
Гръцкият премиер Лукас Пападимос свиква заседание на министерския съвет утре, събота в 2,00 на обяд. “Трябва да сме сигурни, че вторият спасителен пакет за Гърция ще отиде за обслужването на плащанията по дълга”, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.
От своя страна президентът на Eurogroup Жан-Клод Юнкер призна, че Гърция няма да е в състояние да обслужва дълга си и през 2020. 

Категории: отписване на дълга гръцка криза инвеститори Eurogroup PSI клауза за колективно действие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus