Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция предоставя ракети Patriot за противоракетния щит на НАТО

21 Февруари 2012 / 13:02:25  GRReporter
1200 прочитания

С инсталиране на ракети Patriot ще участва като начало Гърция в противоракетния щит, който подготвя от НАТО. Участието на страната в него ще бъде една от двете основни теми, които ще се обсъдят по време на днешното посещение на върховния командващ на Съюзните сили в Европа, адмирал Джеймс Ставридис в Атина. Следваща спирка в неговата обиколка е Анкара.

В гръцката столица той ще се срещне с министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос и началника на генералния щаб за национална защита, генерал-лейтенант Михаил Костаракос. По време на разговорите ще бъде обсъден и въпросът за окончателното разпределение на позициите в новата Командна структура на Алианса, след приетото през 2011 решение за провеждане на реформи.

Според източници посещението на Джеймс Ставридис има тясна връзка с факта, че на предстоящата среща на върха на НАТО в Чикаго през май трябва да бъдат обявени първите решения за бъдещето на противоракетната отбрана (Interim Capability). Тя ще продължи да се развива през следващите 3-4 години, като правилата за участието на страните трябва да се определят преди срещата в Чикаго.

На този етап се очаква обявяването на приноса на всяка страна-членка. В същото време САЩ, които ще предоставят по-голямата част от оборудването водят двустранни преговори с останалите страни за инсталирането или разполагането на конкретните системи на тяхна територия. Според някои информации Испания е готова да предложи използването на една морска база, където ще могат да акостират кораби, снабдени с радарната система Aegis, Франция – четири фрегати, а в Турция вече е инсталиран радар.

Атина е приела да осигури ракети Patriot за функционирането на противоракетния щит, като мястото, където ще бъдат инсталирани остава секретно. Въпреки това все още продължават разговорите за възможността за разполагане на оборудван със системата Aegis американски кораб в гръцките териториални води в Егейско море.

По отношение на участието си в новата Командна структура Гърция продължава да претендира за малко, но високопоставени позиции, като набляга на предотвратяването на турски акции във въздушното пространство над Егейско море. Според гръцки източници в Анкара цари недоволство, заради загубата на военновъздушния щаб в Измир, който бе превърнат в сухоземен.

На последната среща на министрите на отбраната на Алианса в Брюксел турският военен министър се опита да отправи предложение за разширение на оперативната дейност на новия щаб и във въздушното пространство. Искането му обаче бе отхвърлено както от генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, така и от американския министър на отбраната Леон Панета.

Категории: Политика НАТО противоракетен щит ракети Patriot Джеймс Ставридис Командна структура Андерс Фог Расмусен
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus